Een korte video die aantoont wat er mis is met het houden van zeezoogdieren in pretparken, is onlangs in China gelanceerd. De teaser is inmiddels miljoenen keren bekeken. Het aantal mariene parken met uit het wild gevangen dieren breidt zich snel uit in China. Het doel van de video is om mensen bewust te maken van het leed dat hiermee gepaard gaat en een bezoek aan zulke watercircussen te ontmoedigen.

Chinese variant op Blackfish
Een scène uit de Chinese documentaire | Schermafdruk video

In het Westen worden mensen zich steeds meer bewust van de grote nadelen die kleven aan het houden van intelligente walvisachtigen in gevangenschap. Onder druk van het publiek is SeaWorld genoodzaakt shows aan te passen (in San Diego gaat men de huidige opzet van de orkashow veranderen, op welke manier is nog niet duidelijk) en te stoppen met fokken. Het Baltimore Aquarium besloten een zeereservaat te laten bouwen voor acht showdolfijnen. De bezoekersaantallen van dolfinaria dalen en mensen zetten steeds meer vraagtekens bij deze vorm van amusement. Het gaat langzaam, maar de veranderingen zijn gaande.

De waarheid over dolfinaria
Aan de andere kant van de wereld gebeurt juist het tegenovergestelde. Zeezoogdieren als beloega’s, orka’s en dolfijnen worden door Rusland uit het wild gevangen en verkocht aan China. In dit land komen juist steeds meer parken waar zeezoogdieren kunstjes moeten vertonen. Om het publiek ook daar te informeren is een korte film gemaakt, met medewerking van zeezoogdierenexpert Naomi Rose, die veel Chinezen heeft geschokt. Deze ‘Chinese Blackfish’ laat zien wat er mis is in aquariums. Naomi Rose bezocht in december 2016 een drietal Chinese aquaria met zeezoogdieren en legt bij optredens van de dieren uit op welke manier de dieren misbruikt worden en hoe de veiligheid van trainers en de bezoekers in het geding is.

Steeds meer pretparken met zeezoogdieren
In China is er geen sprake van dierenrechten. Toch zijn er gelukkig diverse organisaties die zich inzetten om hierin verandering te brengen. Door de groeiende economie in het land kunnen mensen zich vaker een dagje uit veroorloven en is er steeds meer vraag naar parken à la SeaWorld. Mensen vinden het leuk om dolfijnen en orka’s te zien optreden, iets wat in het Westen juist op steeds meer weerstand kan rekenen. Inmiddels zijn er 44 bestaande parken en 19 in aanbouw.

Geschat wordt dat in 2015 maar liefst 491 zeezoogdieren, walvissen, dolfijnen en bruinvissen, uit het wild geroofd zijn om verkocht te worden aan Chinese pretparken. In 2016 werden nog eens 40 dolfijnen, 12 beloega’s en 4 orka’s veroordeeld tot een leven in gevangenschap. Ze worden gehouden onder omstandigheden die totaal ongeschikt voor ze zijn.

Veel belangstelling voor teaser
De China Cetacean Alliance (CCA) is een coalitie van internationale dierenbeschermingsorganisaties die werkt aan een film waarvan ze hoopt dat deze in China hetzelfde effect zal hebben als Blackfish in de VS en Europa had. Een korte versie is onlangs de lucht in gegaan om de reacties te peilen. Het grote succes hiervan komt als een verrassing.

Dave Neale van Animals Asia zegt hierover:

“Het succes van de teaser van CCA’s video belooft heel veel. Het is bijna niet voor te stellen dat iemand de film kijkt en nog steeds denkt dat aquaria een geschikte plek zijn voor een dagje uit met de familie. In slechts enkele weken tijd is deze groeiende industrie letterlijk miljoenen potentiële klanten kwijt geraakt, hun vrienden en hele families.”

Bekijk de video hier:

Fokprogramma
In China is daarnaast op 24 februari een fokcentrum voor orka’s geopend, het Zhuhai Hengqin Changlong zeedomein, met negen zwaardwalvissen: vijf mannetjes en vier vrouwtjes.  Volgens een woordvoerder is het centrum vooral geopend voor beschermings-, fok-, en wetenschappelijke doeleinden.

Bron ©Animals Today Angelique Lagarde