Alle acht dolfijnen van het National Aquarium van Baltimore gaan met pensioen: speciaal voor deze dieren wordt een zeereservaat aangelegd waarnaar ze, volgens planning, eind 2020 zullen verhuizen. Dit sensationele besluit maakte het aquarium gisteren bekend.

zeereservaat
© BlueShark Conservation

De tuimelaars van het Baltimore National Aquarium leven nu nog in een betonnen tank, zoals helaas velen van hun soortgenoten in gevangenschap. Het aquarium heeft besloten dat het tijd is te stoppen met dolfijnenshows en is van plan een zeereservaat te laten bouwen voor de kust van Florida, of in het Caribisch gebied, waar de dieren eindelijk in een natuurlijker omgeving zullen verblijven. Hier kunnen ze levensomstandigheden ervaren die hen voor amusementsdoeleinden werden onthouden, zoals ruimte, zeewater, getijden en stromingen en levende vis.

In een tijd waarin de mondiale verontwaardiging over het houden van walvisachtigen in pretparken steeds groter en luider wordt, is het Baltimore National Aquarium het eerste dolfinarium dat deze grote stap zet.

John Racanelli, directeur van het National Aquarium:

“Het is er nu tijd voor. Babyboomers groeiden op in de tijd van ‘Flipper’, de generatie Y keek ‘Free Willy’. Dus de houding van mensen verandert. We weten nu meer over dolfijnen en wat ze nodig hebben, en zijn ervan overtuigd dat het National Aquarium in de unieke positie verkeert deze kennis te gebruiken om een positieve verandering teweeg te brengen.”

Het aquarium is de grootste toeristische attractie van Baltimore en trekt 1,3 miljoen bezoekers per jaar. Dierenrechtenactivist en voormalig dolfijnentrainer Ric O’Barry stelde het Dolfinarium Harderwijk vorige week een soortgelijk plan voor, om een aantal dolfijnen over te laten brengen naar een zeereservaat en ze te leren weer ‘dolfijn’ te zijn. Hij wil hiermee bewijzen dat dolfijnen, die in gevangenschap zijn geboren, wel degelijk in zee kunnen leren leven.

Dolfijnen worden inmiddels zo’n 80 jaar in gevangenschap gehouden en getraind om publiek te amuseren. Tegenwoordig raken steeds meer mensen zich ervan bewust dat mariene parken ongeschikt zijn voor de zeer intelligente en zelfbewuste walvisachtigen en dat shows in een waterpiste voor de dieren zelf helemaal geen pretje zijn. De dolfijnen leven in betonnen bakken, zonder gebruik te kunnen maken van hun sonar, een zintuig dat in het wild zo belangrijk voor ze is en eten dode vis waar geregeld medicijnen als antibiotica en antidepressiva aan worden toegevoegd. Veel dolfijnen in gevangenschap lijden aan verveling, depressiviteit en stress en vertonen stereotiep gedrag.

Bron: PBS, Baltimore Sun ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.