Op de beruchte zorgboerderij El Rief in Osdorp is een illegale slachterij aangetroffen. Dat blijkt uit een brief van wethouder Laurens Ivens van dierenwelzijn aan de Amsterdamse gemeenteraad. Ivens wil nu onderzoeken hoe de huurovereenkomst met ondernemer Magdi Zaki ontbonden kan worden.

horrorkinderboerderij

De zogenaamde multiculturele zorgboerderij, die ook dienst moest doen als kinderboerderij, is al sinds december 2014 berucht nadat Piepvandaag.nl beelden publiceerde die gemaakt zijn op de zorgboerderij. Op de beelden is te een kalfje in doodsstrijd te zien tussen de kadavers van eerder overleden kalfjes. Let op de eerdere schokkende beelden:

De politie werd op de hoogte gesteld en is daarop poolshoogte gaan nemen. Helaas was het kalf, dat te zien is in het filmpje, toen al overleden. De politie gaf destijds aan dat het normaal is dat er kalveren overlijden en dat verdere acties niet nodig waren.

In maart 2015 publiceerde Piepvandaag.nl wederom over El Rief omdat er nog steeds dieren werden gehouden. Onder de dieren was een drachtige pony.

Dierenbeschermers maakten zich grote zorgen over het welzijn van het dier, maar op het terrein van de boerderij worden zelfs de vrijwillige inspecteurs van de Dierenbescherming werden niet meer toegelaten.

De NVWA voerde in februari een inspectie uit maar toen werden geen overtredingen geconstateerd. Volgens een woordvoerder van de NVWA wordt dit bedrijf daarom vanaf nu op dezelfde manier gecontroleerd als alle andere bedrijven. Pas als er een overtreding wordt gemeld, komt de NVWA weer in actie. De vraag was wie die overtredingen constateren als de dieren binnen worden gehouden en niemand meer het terrein op mag komen.

In april 2015 ontving Piepvandaag.nl een tip dat er weer dode dieren door een destructiebedrijf weggehaald werden. Volgens een ooggetuige ging het om een schaap en vier lammetjes. Waar de dieren aan overleden zijn, is niet bekend.

Het controleren van het het welzijn van de dieren bleek onmogelijk. Dierenbescherming Amsterdam zei daar destijds over:

“Omdat we hier niet meer kunnen komen, proberen we via indirecte kanalen toezicht te houden op wat er gebeurt. Dit werkt vertragend en informatie komt vaak te laat. Het bedrijf zou onder toezicht staan van een dierenarts, maar dat is niet het geval”

Het heeft nog tot januari 2016 geduurd voordat de dieren van het terrein worden gehaald. Nu is dus bekend geworden dat naast allerlei illegale bouwwerken er een illegale slachterij op het terrein was gevestigd. Onderzocht wordt hoe de huurovereenkomst ontbonden kan worden.

Gemeenteraadslid van de Partij voor de Dieren Johnas van Lammeren:

“Deze man moet een houdverbod krijgen want hij heeft zich schuldig gemaakt aan het stelselmatig mishandelen van dieren”

Daarbij wil van Lammeren dat de gemeente nooit meer een pand aan de ondernemer verhuurd.

©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.