In aanwezigheid van Kamerleden van verschillende partijen ontving voorzitter Roos Vermeij van de vaste commissie Economische Zaken ruim 16.700 handtekeningen uit handen van de werkgroep ‘Stop het Zwanendriften’. Naast de handtekeningen ontvingen alle fracties ook een petitieboek met daarin tientallen ooggetuigenverslagen van burgers uit het Groene Hart.

zwanendriften

Hans Beck, woordvoerder van de werkgroep is verheugd over de reacties van de parlementariërs:

“De ernst van de situatie werd duidelijk ingezien en men heeft toegezegd dit onderwerp opnieuw op de agenda te zetten, met het doel om het zwanendriften nu eindelijk definitief te verbieden. Dat is buitengewoon hoopvol.”

Hij vervolgt:

“Wij hebben ontzettend veel mail gekregen van burgers uit het Groene Hart over dit onderwerp. Al die post had eigenlijk één hoofdboodschap: ‘Dit kan echt niet, doe er alsjeblieft iets aan! Die boodschap hebben we vandaag bij het parlement neergelegd en hij lijkt te zijn overgekomen.”

Bij het zwanendrifen worden geleewiekte of gekortwiekte zwanen in de natuur aan hun lot overgelaten om hun jongen later te vangen voor de verkoop. Het beroep gaat, volgens de werkgroep, met buitengewoon veel dierenleed gepaard. De petitie wordt gesteund door lokale en landelijke dierenwelzijnsorganisaties. Enkele daarvan waren ook bij het aanbieden van de petitie aanwezig.

Persbericht Werkgroep Stop het Zwanendriften