Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) was van plan dit najaar een flink aantal dassen te laten afschieten. De verspreiding van rundertuberculose is een probleem in Groot-Brittannië en de das is de zondebok, omdat dit rondscharrelende dier ook drager kan zijn van de ziekte. De afschot gaat nu niet door dankzij overweldigend protest.

Das
Das

Tijdelijk veilig
De eerste afschot van dassen zou dit najaar plaatsvinden in de provincies Somerset en Gloucestershire. Afgelopen week heeft de NFU (National Farmers Union) de slachting tijdelijk afgelast vanwege opgelopen vertraging door de Olympische Spelen, de Paralympics , rechtszaken aangespannen door tegenstanders en het zeer slechte weer. In de zomer van 2013 zou de afschot alsnog plaatsvinden.

Het Lagerhuis aan de kant van de das
Afgelopen donderdag stemde het Britse Lagerhuis echter massaal tegen afschot. Hiermee is de das officieel nog niet uit de gevarenzone, maar de kans is klein dat de Britse regering deze uitslag negeert.  Brian Davies, Network for Animals: ‘Hoewel we dit gevecht hebben gewonnen, is de oorlog nog niet voorbij.’

Vaccinatie is het toverwoord
De dierbeschermingsorganisaties, zoals Network for Animals en de RSPCA, die naast het belang van runderen ook het belang van dassen voor ogen hebben, zien nu de weg vrij om actief vaccinatietrajecten te starten, voor beide diersoorten. De dassenkwestie mag voorlopig niet in de vergetelheid raken: steun van zowel politiek als burgers blijft hierbij van groot belang.

Bronnen: Network for Animals, NFU

©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde