Vlaamse onderzoekers hebben voor het eerst bewezen dat de wolf is teruggekeerd in het Waasland van Oost-Vlaanderen. Er waren al eerder vermoedens, maar nu is met zekerheid vastgesteld dat het dier op bezoek is geweest in de omgeving van Lokeren. Dat betekent dat het dier de Schelde is overgestoken. Hij was immers al gesignaleerd in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg.

wolf
De wolf is definitief terug in Oost-Vlaanderen | Foto: publiek domein

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) kwam tot deze conclusie na genetische analyse van een doodgebeten ree, die begin februari in Lokeren werd gevonden. Het is een belangrijke constatering, want hiermee is de wolf na ruim 150 jaar terug in Oost-Vlaanderen. Om welke wolf het precies gaat, is niet duidelijk. “We weten enkel dat de wolf afkomstig was van de Centraal-Europese populatie”, vertelt wetenschapper Joachim Mergaey.

“Er zijn verschillende grote genetische groepen in Europa. Daarvan zijn er twee groepen die soms bij ons verzeild raken: de Frans-Italiaanse groep en de Centraal-Europese groep. Die laatste zit vooral in Duitsland en Polen. Maar nu zat er dus een wolf van die groep in Lokeren, in de Durmevallei.”

Zwervende wolven

Het was te verwachten, volgens de onderzoekers van INBO, dat de wolf op enig moment in Oost-Vlaanderen op zou duiken. Door toename van de groep zwervende wolven in Europa, breidt hun verkenningsgebied steeds verder uit. Margaey verwacht dat de Oost-Vlaamse wolf inmiddels alweer verder getrokken is naar elders in Europa. De wolf was waarschijnlijk op doortocht en op zoek naar een snelle hap. Als hij in de omgeving was gebleven, waren er zeker meer sporen gevonden.

Voor de mens vormen deze zwervende wolven geen gevaar. Ze lopen eerder weg dan dat ze tot een aanval overgaan. Door samenwerking tussen Nederlandse en Belgische schapenherders zijn ook de schapenkuddes goed beschermd gebleven, en hebben de wolven in Antwerpen ervoor gekozen hun kamp elders op te slaan. Dit had naast de kuddegerichte maatregelen ook te maken met het gebrek aan natuurlijke prooien in de streek.

Babynieuws!

In Limburg lijkt het erop dat een roedel van vier individuen zich permanent gevestigd heeft. En daar is goed nieuws te melden: vorige maand beviel wolvin Noëlla van een nog onbekend aantal welpen. Het is nog even wachten op meer informatie en beelden, want de dieren verschuilen zich goed. En: “De dieren zijn nu nog te jong, we gaan ze niet lastigvallen”, klinkt het bij het INBO.

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée