Triest nieuws uit Tasmanië. Daar zijn afgelopen weekend meer dan 70 walvissen en 20 dolfijnen aangespoeld op het strand. Zeker 80 dieren waren al overleden toen ze werden gevonden.

Walvis
©Marjolein Knip

Reddingsteams rukten uit om nog zoveel mogelijk dieren opnieuw de zee in te krijgen, maar helaas spoelde een aantal van de geredde dieren toch weer op het strand aan.

Begin september was het raak aan de oostkust van de Amerikaanse staat Florida. Daar spoelden 22 grienden aan bij Avalon Beach State Park aan. Vijftien dieren overleefden de stranding niet. De griend is op de orka na de grootste dolfijnsoort. Waarom de grienden aanspoelden is onbekend.

Op een strand aan de oostkust van Schotland werden eveneens tientallen grienden gevonden. Daar konden er 10 worden gered, 16 anderen stierven.

Walvissen en dolfijnen spoelen vaak in grote groepen aan. Men spreekt dan van een massastranding. In 1985 spoelden vierhonderd dieren aan in Nieuw-Zeeland. Het is de grootste, bekende stranding ooit. De oorzaak ervan is (nog) niet achterhaald. Mogelijk speelt de onderlinge sociale verbintenis tussen de dieren een belangrijke rol. Als één dier strandt, volgt namelijk vaak de hele groep.

Bron: NOS ©PiepVandaag.nl