Afgelopen weekend was het wereldwijd Strand-Opruim-Dag. Voor de zesde keer organiseerde de Surfrider Foundation deze actie voor Nederland.

strand - Nederlandse kust
Foto: Wikimedia Commons

Het doel van de Strand-Opruim-Dag is om mensen bewust te maken wat een enorme hoeveelheid afval er op de stranden en in zee terechtkomt.

Ondanks het gure weer hebben 700 vrijwilligers meegedaan aan deze grote schoonmaakactie. In totaal werden 15 Nederlandse stranden onder handen genomen. Er werd vooral veel klein plastic gevonden.

Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is zo’n 12.000 ton per dag.

De gevolgen zijn desastreus. UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, schat dat zee-afval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost.

Ondanks de barre kou was de opkomst ongeveer gelijk aan die van vorig jaar, toen de deelnemers nog in een t-shirtje het strand op konden.

“Dit jaar moest het vuil soms uit het bevroren zand worden gebikt”, aldus een coördinator van het evenement.

Opvallend was dat er enorm veel ballonnen en ballontouwtjes werden gevonden In 2005 werden bij schoonmaakacties nog 6 ballonnen per 100 meter gevonden. Afgelopen weekend waren dat er 22 per 100 met strand. Langs de hele Nederlandse kustlijn gaat het om maar liefst zo’n 75.000 ballonnen.

Bron: RTL.nl ©PiepVandaag.nl