Ballonnen
©Corey Holms

Het lijkt allemaal heel onschuldig, ballonnen oplaten… En eerlijk gezegd staan weinig mensen stil bij de gevolgen voor dieren en milieu of bagatelliseren die. Francis Kerckhof, marien bioloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), heeft 6 jaar onderzoek gedaan naar de vervuiling van de zee en kustgebieden.

Opgelaten ballonnen verdwijnen niet zomaar uit het milieu. De resten komen vaak in de zee terecht. Ballonnen blijven lang in het water aanwezig, het kan wel vier jaar duren voordat een ballon is vergaan. Volgens Francis Kerckhof:

“Uit tellingen van strandafval blijkt dat we vaak meer dan tien ballonnen per honderd meter vinden. Dat betekent 8.500 stuks alleen al voor onze (Belgische) kust”.

Veel  vogels, zeezoogdieren en schildpadden zien de kleurrijke stukjes ballon aan voor voedsel. Door het eten van de stukken kan de toegang tot de maag geblokkeerd raken met als gevolg dat de dieren verhongeren. Ook worden er geregeld dieren op het strand gevonden die geheel verstikt zitten in de touwtjes die nog aan de ballon zit. Met een afschuwelijke dood tot gevolg!

Het zijn niet alleen de kleine dieren die last hebben van ballonnenafval. In New Jersey is een dwergpotvis in slechte toestand aangespoeld. Hij bleek verstopping van zijn spijsverteringsstelsel te hebben door een grote hoeveelheid ballonnenplastic.

Ook de zogenaamde Thaise wensballonnen kunnen voor veel schade zorgen. Deze zijn op het moment populair bij bruiloften en andere feestelijkheden. Zulke ballonnen, meer lampionnen eigenlijk, zweven brandend door de lucht. Een groot risico voor rieten daken en droge natuurgebieden, bijvoorbeeld. Niet voor niets pleit de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding dan ook voor een verbod op deze ballonnen.

Wat de andere ballonnen betreft, misschien ze niet zo maar meer oplaten en een andere feestelijke manier verzinnen om iets te vieren…

Bron ©PiepVandaag Mirjam Roenhorst