Vorig jaar is wereldwijd zo’n 12 miljoen hectare aan tropisch bos verdwenen door ontbossing of afbranden. Daarmee was 2018 het op drie na ergste jaar wat betreft het verlies aan bos, waaronder ook nog eens 3,6 miljoen hectare ‘primair regenwoud‘. En dat baart veel zorgen.

tropisch bos
Tropisch bos verdwijnt voor productie palmolie | Foto: Wakx/flickr

Primair regenwoud is oud, ongerept, met enorme trotse bomen die honderden jaren oude kunnen worden en veel CO2 opnemen, veel meer dan oliepalmen, soja of grasland voor vee. In deze wouden is de biodiversiteit soms nog onaangetast en iedere verstoring is ongewenst en kan veel schade aanrichten.

Maar ook deze bossen moeten het ontgelden. De landen waar tropische bossen met angstwekkende snelheid verdwijnen zijn IndonesiëBrazilië, Bolivia, Columbia en Congo. En dat er een trend gaande is blijkt, want de voorafgaande jaren met record-ontbossing waren 2016, 2017 en 2014.

Geld

Van invloed zijn eigenlijk alleen maar economische factoren. Regenwoud moet wijken voor plantages of wordt geruimd en afgebrand en geschikt gemaakt voor vee. In landen als Brazilië waait sinds de komst van Bolsonaro in 2018 een andere politieke wind en die staat niet gunstig voor het regenwoud en diens bewoners, want hardhout is geld waard en als er olie in de bodem zit haal je die eruit.

Het verdwijnen van tropische regenwouden is direct van invloed op dieren als orang-oetangs, tijgers, berggorilla’s en jaguars. Ze raken hun leefgebieden kwijt, of de doorgang (corridors) tussen habitats wordt afgesneden.

tropisch bos
Luchtfoto van bosbranden en ontbossing in Brazilië | Foto: NASA/publiek domein

Nooit meer terug

De schokkende uitkomst is op basis van cijfers van de universiteit van Maryland, die door het World Resources Institute (WRI) werden geanalyseerd. Het WRI waarschuwt:

“Wanneer deze bossen zijn gekapt kunnen ze nooit meer naar hun originele staat terugkeren.”

  • Lees ook:

Hartverscheurend gevecht orang-oetan tegen graafmachine

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel