Bezorgde dierenvrienden uit het oosten van het land attendeerden ons op de grote hoeveelheid dode katten op en langs de weg, soms zelfs meerdere katten op dezelfde plek. Navraag bij de dierenambulance leerde dat het ieder jaar in deze periode voorkomt, vooral bij ongecastreerde katers, omdat de baasjes die verantwoordelijkheid niet namen.

katers
Pas op, rondstruinende katers! | Foto: Animals Today

Let op, er zijn veel katers onderweg die de wereld door een roze bril bezien. Ze zijn op zoek naar een partner en mochten ze een geur in hun neus hebben dan letten ze niet meer op het verkeer. De bezorgde dierenvrienden:

“Overal liggen dode katten, het is echt opvallend. We zagen op sommige wegen zelfs meerdere katten dood bij elkaar in de buurt. Dat is waarschijnlijk een plek geweest waar ze paren.”

Aanvankelijk was de bezorgdheid groot, want je weet nooit zeker of de dieren dood gedumpt zijn of aangereden. De verwondingen van de katten geven echter aan dat het naar alle waarschijnlijkheid om noodlottige ongelukken gaat. Ook de dierenambulance ziet geen reden om te vermoeden dat er een andere oorzaak is.

katers
Foto: publiek domein

Let op: katers (en poezen) op pad!

Tragisch genoeg gaat het vaak om huisdieren en dan met name katers die niet gecastreerd zijn. Wanneer ze krols worden gaan ze op zoek naar een poes en in deze periode gieren de hormonen door hun staart. Let dus alsjeblieft goed op en mocht je per ongeluk toch een kat aanrijden, meld dat dan bij de dierenambulance. Wanneer de kat een chip heeft dan kan in ieder geval de eigenaar ingelicht worden en – helaas te laat – voorgelicht worden over het belang van castratie en sterilisatie bij katten.

©AnimalsToday.nl Bart van Riel