In Australië werd een wel heel bijzondere vondst gedaan toen een verstekeling werd aangetroffen tijdens de controle van een vliegtuig van Virgin Australia. Een team vliegtuigmecaniciens voerde de laatste check uit voor vertrek en stuitte daarbij op een kerkuil die zich had teruggetrokken in een van de vliegtuigmotoren om even rustig te kunnen slapen.

kerkuil
Kerkuil kiest vliegtuigmotor voor middagslaapje | Foto: Pixabay

Hoe lang deze prachtige, witte uil van zijn middagslaapje heeft kunnen genieten is niet bekend, maar hij werd gelukkig op tijd ontdekt. De mecaniciens wisten het dier veilig uit de motor te bevrijden en na een gezondheidscheck, waarbij alles in orde bleek te zijn, is de uil weer vrijgelaten in het wild om ergens anders een veiliger en minder turbulent slaapplekje te kunnen zoeken.

Wereldwijd meest verspreide uilensoort

De kerkuil is van alle uilensoorten wereldwijd het meest verspreid. De soort komt veel voor in Amerika, Europa, Azië, Indonesië en Australië. De kerkuil is een nachtdier, echter, in Groot-Brittannië en een aantal Pacifische eilanden jaagt deze uil ook overdag. De kerkuil leeft het liefst in halfopen landschappen, in de buurt van boerderijen. Van hieruit gaat hij op jacht naar veldmuizen, waar weilanden worden afgewisseld met akkerranden, houtwallen en bosjes. Hier jaagt hij ook graag op woelmuizen, spitsmuizen en amfibieën. Ook vogels staan op zijn menu.

Spookachtig gekrijs

Zijn naam heeft de kerkuil te danken aan zijn spookachtig gekrijs dat te horen is in de buurt van een kerktoren, of een boerderij. Hij vestigt zich namelijk graag in gebouwen zoals schuren of kerktorens. Daar zoekt hij rustige, donkere schuilhoekjes als roestplaats voor overdag en als nestplaats. In de vliegtuigmotor dacht hij waarschijnlijk ook een mooi en rustig donker hoekje te hebben gevonden om de dag door te brengen. Dit bleek echter een kleine vergissing, maar gelukkig wel met een goed einde.

Kleurrijk

Met zijn witte, hartvormige gezichtssluier, vanuit het donker aanvliegend, is het spookachtige beeld compleet. De kerkuil is één van de kleurrijkste Nederlandse uilen: een geelachtige tot witte gezichtssluier met een zuiverwitte tot lichtgevlekte onderzijde, afhankelijk van zijn leefgebied.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Rianne Kingma


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.