Sociale onderneming ‘Care2’ is een petitie gestart om te eisen dat de ‘Natural Bridge’ dierentuin in Virginia, Verenigde Staten, de eenzame en mishandelde Afrikaanse olifant Asha afstaat aan een olifantenopvang in Tennessee. Er zijn nog handtekeningen nodig.

olifant
Genoeg is genoeg: mishandelde olifant Asha verdient beter | Foto: Pixabay

Asha de Afrikaanse olifant

Asha heeft de afgelopen 31 jaar van haar leven eenzaam doorgebracht in de ‘Natural Bridge’ dierentuin. Ze wordt gedwongen om bezoekers op haar rug te dragen in Virginia ‘s zinderende zomerse hitte en vochtigheid. Wanneer Asha niet gebruikt wordt als een attractie, brengt ze haar tijd door in een dor, klein omheind veldje. Met weinig schaduw, geen zwembad of speelgoed ter stimulatie, staat ze de hele dag heen en weer te schommelen uit verveling en depressie. Tijdens de wintermaanden, wanneer de dierentuin dicht gaat, ontdekte de Amerikaanse ‘Department of Agriculture’ (USDA) tijdens een onderzoek dat Asha het grootste deel van haar tijd doorbrengt in een erg vochtige, koude schuur met een betonnen vloer. Een olifant houden in dit soort omstandigheden kan leiden tot diverse mentale en fysieke kwalen. Ook is het rijden op een olifant erg slecht voor het dier zelf.

De ‘Natural Bridge’ dierentuin

De ‘Natural Bridge’ dierentuin opende in 1972 haar deuren voor het grote publiek en is sindsdien erg gegroeid. Het belangrijkste doel van de dierentuin zou het kweken en grootbrengen van bedreigde diersoorten. Dit doen zij inmiddels al meer dan 45 jaar.

De petitie

Ondanks meerdere onderzoeken van de USDA die vervolgens resulteerde in opgeschorte vergunningen en zware boetes, blijft de dierentuin open. Helaas blijft Asha één van de grootste attracties van de dierentuin, maar hoe lang kan ze dat nog volhouden in deze omstandigheden? Volgens Care2 is het duidelijk dat Asha wordt misbruikt voor menselijk vermaak en financiële winst. Zij willen dat de ‘Natural Bridge’ dierentuin Asha afstaat aan een olifantenopvang in Tennessee, zodat ze een meer ‘olifant waardig’ leven kan leiden.

Teken de petitie

Jij kan Asha helpen! Hoe? Enkel door de online petitie van Care2 te ondertekenen. Inmiddels zijn er al meer dan 586.00 van de 590.000 handtekeningen verzameld. Help jij ook mee om het doel te behalen en olifant Asha naar een opvang te brengen?

Bronnen:

@AnimalsToday.nl Joy de Vos