De California Fish and Game Commission, de overheidsorganisatie die zich inzet voor beheer en bescherming van flora, vissen, wilde dieren en hun leefomgevingen in Californië, de Verenigde Staten, heeft een formeel standpunt ingenomen tegen de plannen van de regering-Trump om de federale beschermingsmaatregelen voor wolven in heel Amerika te schrappen.

wolvenbeleid
Californië verzet zich tegen Trumps anti-wolvenbeleid | Foto: Pixabay

Begin maart van dit jaar maakte de regering-Trump het voorstel bekend om de wettelijke bescherming van wolven te schrappen in alle Amerikaanse staten (behalve in Alaska en Hawaï). Dit plan zou een einde maken aan een periode van 40 jaar waarin de wolvenpopulatie in de hele Verenigde Staten zich heeft kunnen herstellen, en zou het dier blootstellen aan jacht, vangst en vergiftiging.

 Actie tegen Trump

Jenny Keatinge, als expert op het gebied van Californisch faunabeleid verbonden aan het Center for Biological Diversity (Centrum voor biologische diversiteit), steunde de actie van de California Fish and Game Commission in een verklaring

“We prijzen de California Fish and Game Commission dat ze stelling hebben genomen tegen het schadelijke beleid van Trump waarmee hij een einde wil maken aan de bescherming van wolven op nationaal niveau. Met het plan bedreigt hij het herstel van de wolvenpopulatie in Californië, en als het wordt uitgevoerd, schept Trump een gevaarlijke precedent waarmee de terugkeer wordt ondermijnd van vele andere dieren die Californië heeft aangemerkt als bedreigde soort.”

Voordat het standpunt van de commissie in stemming werd genomen, namen meer dan 30 mensen het woord om zich vóór behoud van de wolf uit te spreken. De commissievergadering werd voorafgegaan door een demonstratie. Meer dan 40 demonstranten met wolfmaskers op lieten zich horen voor de wolf.

Californische populatie in de problemen

In het najaar van 2011 bereikte een wolf uit Oregon (OR-7) Californië. Dit was de start van de terugkeer van het dier in deze staat. Op dit moment leven er ongeveer 10 wolven in Noord-Californië.

Hoewel de wolf in Californië volgens de federale wet wel beschermd zou blijven, zouden deze roedels door de wegvallende bescherming in andere staten geïsoleerd kunnen raken, en vatbaar voor inteelt kunnen worden. Dat zou de populatie in Californië schaden. Dit bevestigt Jenny Keatinge:

“De wolf is pas net begonnen aan zijn hernieuwde opmars in Californië en heeft dus federale bescherming nodig om in het hele land terug te kunnen keren. Er is fel verzet tegen het rampzalige voorstel van Trump en we zijn er trots op dat Californië zich bij deze strijd heeft aangesloten.”

Bron:

©Animalstoday.nl Anne Douqué


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.