Varkens in Nood startte vorige maand een petitie voor een beroepsverbod voor ‘varkensbaron’ Straathof. De petitie werd in korte tijd 50.000 keer ondertekend. In reactie op de maatschappelijke roep om een zo’n verbod heeft de Tweede Kamer besloten dat er een Europese zwarte lijst moet komen voor boeren die een beroepsverbod hebben gekregen in één van de Europese lidstaten.

beroepsverbod
Straathof mag niet meer boeren in Duitsland | Foto: Varkens in Nood

Frank Futselaar (SP) en Femke Merel Arissen (PvdD) dienden een motie in die veehouders met een buitenlands beroepsverbod in Nederland kan stoppen. Die motie is met een ruime meerderheid aangenomen dankzij steun van de SP, GL, D66, PvdD, PvdA, PVV, 50PLUS en DENK.

‘Varkensbaron’ Straathof
In 2009, 2013, 2014 en 2016 zijn er door dierenbeschermers en door de Duitse politie veel misstanden en wetsovertredingen aangetroffen in meerdere Duitse en Nederlandse stallen. In Duitsland kreeg Straathof al een beroepsverbod opgelegd. Met de brand in Erichem waarbij 24.000 varkens overleden, kwam Straathof ook in Nederland negatief in het nieuws.

beroepsverbod
Stalbrand Erichem | Foto: 1037/Animals Today

Petitie 50.000 keer getekend
De maatschappelijke roep om een algeheel beroepsverbod voor Straathof was na de brand groot. Gehoor gevend aan de grote verontwaardiging is Varkens in Nood een petitie gestart. In korte tijd tekenden bijna 50.000 mensen de petitie.

Persbericht Varkens in Nood