Woensdag was de tweede Internationale actiedag tegen verre veetransporten. In 33 landen deden 67 organisaties mee met meer dan 100 acties en evenementen. De deelnemers vragen aandacht voor het dierenleed tijdens verre veetransporten. Initiatiefnemer is dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF).

verre veetransporten
Rotterdam | Foto: CIWF

In Rotterdam – het hart van de Nederlandse transportsector – toont de organisatie tot en met komende zondag een levensgroot billboard naast de A16 bij de Brienenoordbrug. Ook was in de aanloop naar de actiedag een week lang een indringende spot over het dierenleed in bioscopen in heel Nederland te zien. In Parijs werd gisteren een gigantisch spandoek over de Seine gespannen en in vele landen, waaronder Australië, Polen en Groot-Brittannië, gingen mensen de straat op. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Over de hele wereld komen mensen in actie tegen het immense leed bij verre veetransporten. Het is onbegrijpelijk dat deze gruwelijke handel nog steeds is toegestaan. Hoog tijd voor een verbod.”

Kijk hier voor een overzicht van de evenementen.

verre veetransporten
Parijs | Foto: CIWF

Dierenleed
Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 40.000 runderen naar onder andere Jordanië, Rusland en Marokko (statistieken van FAO en EUROSTAT). Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg. Eerder presenteerde CIWF een schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren naar Israël en Gaza. De beelden onthulden bovendien fysiek geweld (o.a. stokslagen) en brute onverdoofde slacht op de plaats van bestemming.

verre veetransporten
Londen | Foto: CIWF

Internationale campagne
CIWF voert al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. De organisatie pleit voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, waar het welzijn van dieren tijdens transport niet te garanderen is.

verre veetransporten
Warschau | Foto: CIWF

Bekijk de bioscoopspot tegen de verre veetransporten:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Persbericht CIWF