Duizenden mensen bekeken het laatste weekend van april live hoe een piepkleine reiger uit een ei kroop tussen zijn vaders enorme voeten.

Vanuit het Cornell Laboratorium van de Ornithology’s Sapsucker Woods in Ithaca, zenden high-defenition camera’s en nachtcamera’s beelden uit van een blauwereigernest. Kijkers van over de hele wereld kunnen nu 24 uur lang, zeven dagen per week, de reiger-levens volgen. Er komen regelmatig zeldzame aanblikken voorbij, waarvan nog weinig bekend is bij de wetenschap.

Reigers op nest
©Wikimedia Commons

Vanaf de eerste nacht van de uitzending waren kijkers getuige van gebeurtenissen waarover nog weinig bekend is. Zo was te zien hoe de reigers elkaar het hof maakten en paarden in het maanlicht. Dit vertelt Dr. John Fitzpatrick, directeur van the Cornell Lab of Ornithology. Je kon ook live volgen hoe de reigers hun nest verdedigden toen Amerikaanse oehoes (de uilensoort Bubo virginianus) het nest aanvielen in de vroegen ochtenduren. De reigers uitten daarbij verdedigende schreeuwen, die nog zelden zijn waargenomen en waarbij de rillingen je over het lijf liepen. Zelfs de professionals verzamelen dus nieuwe inzichten uit deze live-beelden.

Het nest overleefde meerdere aanvallen van Amerikaanse oehoes.  Ook kwamen ze ongeschonden uit een sneeuwstorm die het nest begraven zou hebben als de ouders niet hardnekkig op hun eieren waren blijven zitten.

Meer dan een half miljoen mensen uit 166 landen bekeken de reigers sinds de eerste uitzending op 27 maart 2012. Omdat het klokje rond wordt uitgezonden, plaatsen en twitteren kijkers screenshots en videoclips om de onderzoekers te helpen om interessante gebeurtenissen vast te leggen.

Fitzpatrick vertelt dat we een spannend, nieuw tijdperk zijn ingegaan, waarin we het dagelijks leven van vogels beter kunnen begrijpen en delen. Live camera’s zij enorm populair, of ze nou kolibries, adelaren of reigers vastleggen. Het meest verbazingwekkende is dat deze live video’s niet alleen een grote aantrekkingskracht uitoefenen op wetenschappers, maar ook op scholieren, gezinnen en mensen van alle rangen en standen.

Sinds 30 april jl. heeft het nest 5 jonkies. Het laatste ei kan ieder moment zijn uitgebroed. Om het reigernest live te zien, kun je kijken op All About Birds.

Hieronder beelden van het uitkomen van één van de eieren.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp