Er is voldoende politieke steun binnen de EU-lidstaten en binnen het Europees Parlement om de bestaande regels voor diertransporten aan te scherpen. Die conclusie trekt Europarlementariër Anja Hazekamp na het spoeddebat over diertransporten, dat dinsdagavond op aandringen van de Partij voor de Dieren plaatsvond in het Europees Parlement.

Europese steun
De Queen Hind, met 14.600 schapen aan boord, kapseisde in de haven van Midia, Roemenië | Foto: ©Animals International

Een drastischer inkorting van de maximale transportduur en een verbod op diertransporten naar landen buiten de EU zijn noodzakelijk. De Europese Commissie moet nu met een voorstel komen. In het debat was brede steun voor het aanpakken van misstanden en voor het verbieden van transporten waarbij het welzijn van dieren niet gegarandeerd kan worden. De weg lijkt eindelijk vrij voor betere regels aangaande diertransporten. Anja Hazekamp:

“Tijdens diertransporten naar landen buiten de EU gebeuren de meest verschrikkelijke dingen, daar moeten we vanaf. Dat besef leeft bij een groot deel van het Europees Parlement.”

.

Zeker 14.600 schapen verdronken in haven Roemenië

.
De Europarlementariër wijst tevens op de conclusies (pdf) over dierenwelzijn die de 28 EU-lidstaten maandag presenteerden. Hazekamp:

“Na jarenlange druk van onder meer de Partij voor de Dieren, willen ook de EU-landen nu een update van de regels voor diertransporten. De maximale transporttijden zijn op dit moment veel te lang en in strijd met wetenschappelijke inzichten. Dieren mogen dagen- tot wekenlang vervoerd worden. Dat moet stoppen.”

Handhaving

Naast nieuwe regels moet er volgens de Partij voor de Dieren ook veel beter toezicht komen op naleving van bestaande regels:

“Het is al verboden om dieren te vervoeren bij extreme hitte, om ze te mishandelen of om ze lange tijd te onthouden van voedsel en water. Toch worden steeds weer vergunningen afgegeven aan transporten die absoluut niet voldoen aan deze eisen. De recente tragedie waarbij een overbeladen schip met 14.600 schapen omsloeg bij de Roemeense haven van Midia is slechts één van de vele voorbeelden hiervan. Dit jaar vertrokken er alleen al vanuit die haven tweehonderd van zulke horrorschepen.”

De Partij voor de Dieren wil dat er middels een parlementaire enquête in het Europees Parlement een grondig onderzoek komt naar de aanhoudende overtredingen van EU-wetgeving inzake diertransporten.
.

  • Lees ook:

Mogelijk strafprocedure tegen Roemenië om horrortransport offerschapen

.
Bron: