In 2012 was Leiden de eerste gemeente met een ontmoedigingsbeleid voor niet-afbreekbare ballonnen. Bij het vaststellen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2015 is dit ontmoedigingsbeleid omgezet in een verbod op het oplaten van niet biologisch afbreekbare ballonnen. Maar een totaalverbod bleef lange tijd uit, tot deze week.

ballonnen
Ook gemeente Leiden verbiedt oplaten ballonnen | Foto: Pixabay

Na het vaststellen van de APV 2015 heeft de Partij voor de Dieren Leiden nog verschillende malen geprobeerd om het verbod voor alle ballonnen te laten gelden, want het afbreken van biologisch afbreekbare ballonnen duurt jaren en daardoor blijven ze net zo schadelijk als gewonen ballonnen. Maar alle pogingen waren zonder succes.

Veel gemeenten voerden een verbod in, maar Leiden bleef achter. In maart heeft de Partij voor de Dieren Leiden de burgemeester nog verzocht om een totaalverbod in te stellen, maar weer kreeg zij nul op het rekest. Tot afgelopen dinsdag. Bij de actualisatie van de APV heeft de gemeenteraad voor een totaalverbod voor het oplaten van ballonnen gestemd. Hiermee is een lang gekoesterde wens van de Partij voor de Dieren Leiden in vervulling gegaan.

Raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren Leiden:

“Dieren zien ballonnen aan voor voedsel, eten dat op, wat leidt tot verstikking of een hongerdood. Dat wil je gewoon niet. We zijn dan ook ontzettend blij dat nu eindelijk ook in Leiden het oplaten van ballonnen verboden is.’’

©AnimalsToday.nl