In slechts twee dagen tijd hebben al 591 mensen een condoleance geschreven op het condoleanceregister #CondoleanceMikeKaribuna voor de op 3 november in Dierenpark Amersfoort doodgeschoten chimpansees Mike en Karibuna. Het merendeel van de mensen die een condoleance hebben geschreven is boos en verdrietig en is van mening dat je niet zo met dieren hoort om te gaan. “Doden is een ‘oplossing’ die men koste wat kost moet zien te voorkomen”, aldus een van de condoleances.

Mike en Karibuna
Condoleances voor doodgeschoten chimpansees Mike en Karibuna stromen binnen | Foto: screenshot video NOS Jeugdjournaal/YouTube

De initiatiefnemers van dit condoleanceregister zijn o.a. Comité Dierennoodhulp, Animal Earth, Diervriendelijk Nederland en Rechten voor al wat leeft. De initiatiefnemers vinden het doodschieten van de chimpansees bijzonder wreed en onaanvaardbaar. Men had moeten trachten de dieren af te leiden, te kalmeren en te verdoven. Zij eisen een onafhankelijk onderzoek over het doodschieten van deze twee chimpansees en willen dat er door de overheid een fokverbod ingesteld wordt voor alle dieren in de Nederlandse dierentuinen zodat er met de afbouw van deze middeleeuwse dierengevangenissen gestart gaat worden. Op 4 november schreven zij hierover al een brandbrief aan de Vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Deze twee manlijke mensapen genaamd Mike en Karibuna met een DNA die 98,7 procent vergelijkbaar is met mensen zijn het ultieme slachtoffer van vermaak geworden. Aap Mike moest in zijn beginjaren zelfs nog met kleertjes aan op de foto, op een fietsje rijden en in tv- programma’s verschijnen. Toen Mike na ruim 50 jaar gevangenschap door een menselijke fout de kans kreeg zijn vrijheid te pakken is hij samen met zijn kleinzoon Karibuna doodgeschoten. De vrijheid die hij even gevoeld heeft na een leven vol frustratie door gevangenschap werd duur betaald.

RIP Mike en Karibuna
Conny Vink met Mike | Foto: screenshot video RTV Utrecht/YouTube

Dit doodschieten is niet een los incident. Er worden tal van zogenaamde surplus-dieren achter de schermen gedood omdat er al te veel van in dierentuinen zitten en men het leuk vindt om te blijven fokken. Zo worden jonge dieren misbruikt als publiekstrekkers. Onder het mom van fokprogramma’s om dieren voor het uitsterven te behoeden wordt er over de hele wereld in dierentuinen met dieren gezeuld (waardoor intense familiebanden ruw worden verscheurd) en worden de overtallige dieren buiten het zicht van het publiek gedood. Vrijwel geen enkel diersoort is met succes teruggeplaatst in het wild. Van de dieren die wel mogen blijven leven, lijdt een deel van de dieren psychisch zwaar onder de gevangenschap en ontwikkelt hierdoor gestoord gedrag waarvoor zij zelfs antidepressiva en antipsychotica toegediend krijgen.

Dieren levenslang opsluiten als bezienswaardigheid past anno 2020 niet meer. Op deze manier brengen we onze kinderen juist het verkeerde bij: een respectloze houding ten opzichte van een ander dier. Een dier is namelijk geen attractie of vermaaksartikel dat we om die reden gevangen mogen houden.

Klik hier om een condoleance te plaatsen.

Bron:

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.