Een kat werd, 30 uur na de aardbeving in Turkije, gered uit het puin van een ingestort gebouw. En dit is te danken aan Bob, een zogenaamde Search & Rescue (SAR) hond.

Aardbeving
Kat door reddingshond gered uit puin aardbeving Turkije | Foto: screenshot video YouTube

Vrijdag 30 oktober vond er een aardbeving plaatst in Turkije. In Izmir, de op twee na grootste stad van Turkije, zijn zeker twintig gebouwen ingestort. Als gevolg daarvan zat een kat dertig uur lang gevangen onder de brokstukken van een gebouw. Gelukkig was herdershond Bob, een van de 20 Search & Rescue (SAR) honden van de Turkse Search and Rescue Association (AKUT), in staat om de kat op te sporen. Reddingswerkers braken vervolgens door de muren heen om de angstige kat uit het puin te kunnen bevrijden. De kat kon later, na medisch te zijn onderzocht, terug naar de eigenaar.
.

.
Dat honden een goede neus hebben is bij iedereen wel bekend. Ze kunnen hierdoor op meerdere internationale belangrijke gebieden helpen. Honden kunnen bijvoorbeeld bij de opsporing van ziekten een rol spelen (Medical Detection Dogs of MDD’s) of bij het behoud van bedreigde diersoorten (Conservation Detection Dogs, CDD’s).

K9 honden zijn werkhonden die van jongs af aan, via een speciaal trainingsprogramma, opgeleid worden. Vervolgens kunnen ze ingezet worden voor een specifiek doel wat vaak bijdraagt aan de (inter)nationale veiligheid. Dit type honden kun je indelen in bewaking/beveiligingshonden en speurhonden. Security Patrol Dogs (SPD’s) vallen onder de eerste groep en leren om te bewaken en te beschermen. De speurhonden kunnen weer verdeeld worden in twee aparte groepen. Ten eerste de speurhonden die getraind zijn op een specifieke geur. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Explosive Detection Dogs (EDD’s) die explosieven kunnen opsporen of de Narcotic Detection Dogs (NDDs) die worden opgeleid om narcotica (verdovende middelen) te vinden. Ten tweede zijn er de reddingshonden (SAR honden) die worden ingezet voor verschillende soorten zoek- en reddingsoperaties. SAR honden worden getraind om menselijke geur te kunnen opsporen. Hun buitengewone zintuigen zijn vaak nuttiger dan apparatuur om mensen, en in het geval van Bob, zelfs dieren mee op te kunnen sporen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo