Wagner Pizza heeft aan Wakker Dier bevestigd vanaf het eerste kwartaal van 2013 geen plofkip meer gebruiken op haar pizza’s. Het bedrijf heeft hiertoe besloten, nadat Wakker Dier aankondigde gisteren een radiocampagne te starten tegen het plofkipgebruik van McDonald’s, Iglo en Wagner. De radiospotjes over Wagner zijn op het laatste moment teruggetrokken.

Plofkip Wakker Dier

Sinds de start van de plofkipcampagne in januari dit jaar, beloofden Unilever, Struik en Olvarit al kip te gaan gebruiken die voldoet aan de normen van één Beter Levenster van de Dierenbescherming. Plofkip is de ‘gewone’ kip zonder welzijnskeurmerk: een kuiken dat in 6 weken tijd wordt vetgemest tot vleeshomp van ruim 2 kilo. Kippen die aantoonbaar voldoen aan het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming zijn kippen die langzamer groeien en meer ruimte hebben.

Wagner Pizza is onderdeel van het grote concern Nestlé. Nestle meldt later dit jaar aan Wakker Dier te rapporteren over verdere ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn in andere producten.

Kip, het meest mishandelde stukje vlees
Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, beter bekend als de ‘plofkip’, het slechtst op dierenwelzijn. De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van 2,2 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt met genetische selectie, lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, het skelet en organen als hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Door het leven in de eigen uitwerpselen, krijgen zij last van pijnlijke voetzweren, hakblaren en borstblaren.

Bron ©PiepVandaag.nl