Wetenschappers hebben in Marokko een spin ontdekt, die zich op een wel heel bijzondere manier verplaatst, namelijk door middel van flikflaks. Dat doet het dier overigens alleen als het zich bedreigd voelt. 

flikflaks
Herfsthangmatspin |Foto: zimbart / Foter / CC BY-NC-SA

Door de zogenaamde flikflaks kan deze Cebrennus Rechenbergi zelfs twee meter per seconde afleggen. Nadeel is alleen dat als ze dit kunstje vijf tot tien keer per dag doet, ze sterft.

Eerder berichtten we over de Australische Peacock spider (maratus volans), een springspinnensoort die zich ook op een prachtige manier blijkt te kunnen bewegen.

Wanneer een mannetjesspin namelijk geraakt wordt door één der pijlen van Cupido gooit hij een paar benen en kleurrijke achterkant de lucht in om het object van zijn affectie te veroveren. Wat een spectaculair beeld oplevert. Maar dit is nog niet alles… De hofmakerij wordt ondersteund door jawel… dans.

Het vrouwtje bestudeert vervolgens de bewegingen van meneer tot in detail. Is hij wel van de juiste soort en is hij de gezondste om mee te paren? En daar ligt nogal wat druk, want doet hij het niet goed (genoeg), kan dat erin resulteren dat de liefde van de vrouw dit keer, nogal letterlijk, door de maag gaat en bekoopt hij het met zijn leven.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl