Onlangs werd het Interprovinciaal Wolvenplan gepresenteerd en de provincie Groningen kondigde toen aan dat wolven doodgeschoten mogen worden wanneer ze mensen bedreigen. Deze week pleitte de Partij voor de Dieren afdeling Groningen in Provinciale Staten om de terugkeer van de wolf in goede banen te leiden in de vorm van een wolvenvoorlichter, die onder meer helpt om ongegronde aannames en angsten ten aanzien van wolven te ontkrachten.

wolvenvoorlichter
De wolvenvoorlichter is nodig om ongegronde aannames en angsten ten aanzien van wolven te ontkrachten | Foto: publiek domein

Het Wolvenplan bevat draaiboeken hoe om te gaan met zwervende en territoriale wolven en wordt volgend jaar in Provinciale Staten besproken. De Partij voor de Dieren in Groningen meent echter dat de provincie tot die tijd niet achterover moet gaan leunen en geld moet vrijmaken voor een wolvenvoorlichter. Statenlid Kirsten de Wrede:

“De Staten beslissen over de besteding van het geld voor de komende jaren, en wat ons betreft wordt er voor de wolf een potje gereserveerd.”

wolvenvoorlichter
De komst van de wolf is een positief resultaat van het Europese natuurbeleid | Foto: ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Kennis van zaken
Uit het draaiboek blijkt onder meer dat er momenteel geen overheidspartij verantwoordelijk is voor voorlichting. In Duitsland, waar tientallen roedels wolven leven, heeft elke regio een eigen ‘Wolfsberater’, een persoon die met kennis van zaken alle wolvenkwesties in die regio oppakt. Statenlid De Wrede:

“Wij denken dat er allerlei ongegronde aannames en angsten de kop op gaan steken als er geen goede voorlichting wordt aangeboden. Mensen zijn de aanwezigheid van grotere predatoren in de natuur niet meer gewend. De terugkeer van de wolf is juist goed nieuws voor de natuur en biodiversiteit in onze provincie, en kan worden gezien als een positief resultaat van het Europese natuurbeleid.”

Finland
Heeft een wolf een territorium dan zal hij zich vooral voeden met reeën en ander wild | Foto: ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Ook steun voor dierhouders
De partij pleit ook voor financiële ondersteuning van dierhouders die preventieve maatregelen willen nemen om de wolf bij hun dieren weg te houden. Bescherming van landbouwhuisdieren valt deels onder verantwoordelijkheid van de provincie als uitvoerder van het natuurbeheer en de soortenbescherming. Boeren krijgen al een vergoeding wanneer een wolf zich vergrijpt aan een schaap.

Overigens wijst de PvdD erop dat het risico dat wolven schapen en geiten doden vooral aanwezig bij zwervende wolven. Heeft een wolf eenmaal een territorium gekozen – doorgaans uit de buurt van mensen – dan zal hij of zij zich vooral voeden met reeën en ander wild.

Wolven in Groningen kunnen afgeschoten worden

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel