Recent vond in het Zuid-Afrikaanse parlement een hoorzitting plaats over de gevolgen van canned hunting en de onlosmakelijk daaraan verbonden knuffelfarms voor leeuwen. Een parlementaire commissie kwam deze week op basis van de hoorzitting met een opvallende conclusie, die in één klap kan leiden tot het einde van deze wrede industrie: canned hunting en leeuwenfarms zijn slecht voor het imago van Zuid-Afrika.

canned hunting
Zuid-Afrika richting verbod op canned hunting en leeuwenfarms | Foto: publiek domein

De onderzoekscommissie heeft zich laten informeren door diverse binnenlandse en internationale betrokkenen, waaronder dierenbeschermingsorganisaties als Blood Lions en de Nederlandse stichting SPOTS. Hieruit zijn conclusies getrokken die niets overlaten van de wrede industrie rond leeuwen (en cheeta’s) in Zuid-Afrika.

Van welp naar wijn
Knuffelfarms en cannded hunting (ingeblikte jacht) gaan hand in hand. Leeuwenwelpjes zijn knuffelig en toeristen gaan er maar wat graag mee op de foto of aan de wandel als ze iets ouder zijn. Ze denken dat ze meewerken aan dierenbescherming maar ondertussen worden de welpjes groter en vallen buiten de categorie om er veilig mee om te gaan, waarna hun waarde alleen nog maar in dollars wordt uitgedrukt: een ‘jager’ mag de leeuw voor veel geld afschieten in een afgesloten gebied. Maar niet voordat de leeuw er verdoofd naartoe is gebracht.

Van dode leeuwen zijn de botten ook weer veel geld waard, want die worden geëxporteerd naar Aziatische landen waar men meent dat ze heilzaam zijn, zoals in wijn bereid met tijger- of leeuwenbotten.

Slecht imago Zuid-Afrika
Hieronder een aantal van de conclusies, zoals die door de Portfolio Committee on Environment Affairs zijn getrokken:

  • Het fokken van leeuwen voor, knuffelfarms, canned hunting en de verkoop van leeuwenbotten heeft tot wereldwijde commotie geleid en daarmee tot ernstige schade van het merk Zuid-Afrika, met als gevolg minder toeristen en verlies aan inkomsten.
  • De toerist, en ook de vrijwilliger, wordt een beeld voorgehouden dat niet klopt: knuffelfarms voor leeuwen hebben geen natuurbeschermingswaarde, beschermen geen dieren, doen niets voor de lokale bevolking en bevoordelen slechts de fokkers, die er veel geld mee verdienen.
  • Het exporteren van leeuwenbotten naar landen als China kan zorgen voor de verspreiding van gevaarlijke ziekten, waar Zuid-Afrika vervolgens op aan te spreken is.
  • De export van gefokte leeuwenbotten houdt de vraag in stand en daarmee wordt het risico vergroot dat wilde leeuwen ten prooi vallen aan stropers.
knuffelfarms
Een makkelijk doelwit | Foto: screenshot video jordan williams/YouTube

Garanties
De commissie is tot de conclusie gekomen dat er heel veel mis is met het welzijn van de gefokte dieren en wil dat het verantwoordelijke ministerie snel nieuw beleid en wetgeving invoert om de export van leeuwenbotten te verbieden. Ook moeten alle leeuwenfokkerijen en knuffelfarms onderzocht worden met mogelijkheid om na onderzoek tot een volledig verbod te komen, en wil de commissie garanties voor het welzijn van de leeuwen die er nu zitten. Verder verwacht de commissie dat een recente beslissing om meer leeuwenbotten te mogen exporteren wordt teruggedraaid, omdat dit besluit enkel is ingegeven door geldelijk gewin.

Bekijk hieronder waarom Zuid-Afrika zich inderdaad zorgen moet maken over een slecht imago door canned hunting (schokkende beelden):

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Canned hunting – Voor 25.000 pond een leeuw schieten (video)

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel