In Zuid-Afrika werden vorig jaar 1004 neushoorns gedood door stropers. De meeste dieren werden gedood in het Kruger National Park (606 dieren).

Neushoorn onthoornd
Foto: Screenshot Youtube

Onderstaande beelden werden daar recent gemaakt van een door stropers zwaar toegetakelde neushoorn. Het dier strompelde langs de weg. Zijn hoorn was eraf gehaald en hij bleek later een kogel in zijn kop te hebben. De verwondingen van de neushoorn waren dusdanig ernstig dat dierenartsen geen andere weg maken dan het dier te euthanaseren.

In Zuid-Afrika leeft momenteel nog zo’n 80% van de twee neushoornsoorten, de witte- en de zwarte neushoorn. De eerste twee weken van 2014 zijn al 26 neushoorns gedood door stropers.

Grote criminele organisaties verdienen veel geld aan het stropen van dieren. Het overgrote deel van de hoorns gaat naar Vietnam. Vietnamezen zien de hoorn als een statussymbool en men gelooft nog steeds in het sprookje dat de hoorn geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Twee jaar geleden heeft Zuid-Afrika afspraken gemaakt met Vietnam, voor meer samenwerking en om handhaving te verbeteren. Helaas doet Vietnam weinig om illegale handel tegen te gaan. Ook Mozambique moet als doorvoerland harder optreden tegen stroperij, vindt het WNF.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl