Uit een recent undercover onderzoek van de British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) blijkt weer eens goed hoe wreed dierproeven zijn; de dagelijkse realiteit voor dieren in laboratoria over de hele wereld.

Beagles puppies - diergeneesmiddelen
Foto: Screenshot Youtube BUAV

Er werd undercover gefilmd in een Brits laboratorium voor diervaccins van Merck, Sharp en Dome (MSD) Animal Health, die hiervoor experimenten doen op honden, katten en andere dieren. Een Dier Een Vriend, partnerorganisatie van BUAV, heeft per brief aan MSD Nederland gevraagd wanneer zij van plan is alle gruwelijke experimenten stop te zetten. Dierproeven zijn niet meer van deze tijd.

Undercover materiaal – LET OP: Schokkende beelden

Acht maanden lang is in het laboratorium gedocumenteerd wat daar de dieren overkwam. Zo werd onthuld dat de in de experimenten gebruikte dieren vaak slechts 4 weken oud zijn, terwijl deze dieren volgens dierenwelzijnswetgeving pas met 8 weken bij hun moeder mogen worden weggehaald.

Hierna werden de experimenten op hen verricht waarbij de dieren tot het laatst toe moesten lijden door ernstige en zelfs dodelijke ziektes, om vervolgend te worden gedood en opengesneden. Op de undercoverbeelden is te zien hoe de dieren ernstig tegenspartelen bij bloedafname en je hoort puppies hard huilen wanneer de dodelijke injectie gegeven wordt.

In de video is ook te zien welke onwaardige behandeling levende wezens moeten beleven achter de gesloten deuren van het laboratorium. Een werknemer zegt tegen een kitten:

“Je bent klaar, je kan in de prullenbak!”

Er wordt niet gezocht naar opvang voor de ‘overbodige’ dieren: zwangere Beagles werden binnen gebracht en zodra de puppies waren weggehaald voor de experimenten werden de gezonde moederdieren gedood, evenals de pups die niet gebruikt konden worden.

“Dierproeven zijn wreed, dat kan niemand ontkennen na het zien van deze afschuwelijke beelden,” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV.

“Daarnaast zijn ze ook nog eens wetenschappelijk onjuist – en dus een gevaar voor onze volksgezondheid. Alleen al daarom zouden dierproeven per direct moeten worden afgeschaft. Keer op keer blijkt uit undercover opnames dat dierproefnemers een loopje nemen met de wet die voor de dieren überhaupt eigenlijk al geen bescherming biedt.”

EDEV is een actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren en officieel belanghebbende bij de implementatie van de Europese Richtlijn over dierproeven. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke wijzen te bestrijden. EDEV voert hiertoe spraakmakende campagnes en acties.

Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is de organisatie ook continu in gesprek met landelijke en regionale bestuurders om zo haar doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen. EDEV acht zich daarbij niet gebonden aan enige politieke partij, kleur, persoon of ideologische overtuiging.

Persbericht Een Dier Een Vriend