De containerramp met vrachtschip MSC Zoe wordt herdacht met een rondreizend kunstwerk. Kunstenaarscollectief Gejut maakte speciaal voor deze herdenking ‘De golf’, gebruikmakend van aangespoeld afval na de ramp. Naar schatting ligt er een jaar na de ramp nog altijd 800.000 kilo afval in zee en de stranden van de Waddeneilanden liggen vol plastic granulaat.

rondreizend kunstwerk De Golf
Foto: Stichting Noordzee/Bas Losekoot

Stichting De Noordzee liet een kunstwerk maken van het aangespoelde afval. Het zal rondreizen om mensen te herinneren aan de ramp en hen inspireren zich hiervoor in te blijven zetten. De eerste standplaats is het gemeentehuis van Terschelling. Op het stand van Terschelling werd het kunstwerk onthuld door burgemeester Bert Wassink.

rondreizend kunstwerk De Golf
Foto: Stichting Noordzee/Bas Losekoot

Kunstwerk ‘De golf’ is gemaakt door kunstenaarscollectief Gejut, enkel gebruikmakend van afval dat na de containerramp aanspoelde. Eilanders van de verschillende Waddeneilanden hebben dit afval gedoneerd.

rondreizend kunstwerk De Golf
Reizend kunstwerk ‘De Golf’ | Foto: Stichting Noordzee/Bas Losekoot

Nog altijd 800.000 kilo afval in zee

Van 1 op 2 jauari 2019 vond de containerramp met MSC Zoe plaats, waarbij 342 containers overboord sloegen in de Noordzee. De stranden lagen bezaaid met de meest uiteenlopende zaken, zoals stoelen, manden, speelgoed, kleding en verpakkingsmateriaal. Maar het strand lijkt dan misschien opgeruimd; in zee ligt nog altijd zo’n 800.000 kilo afval. Ook ligt het strand bezaaid met plastic granulaat.
.

.
Begin 2019 werd het nieuws in Nederland bepaald door de verhalen van en over vrijwilligers, die massaal gingen helpen met het opruimen van de stranden. Maar het kleine plastic, in de vorm van balletjes die in fabrieken worden verwerkt tot plastic producten, spoelt nog dagelijks aan en is levensgevaarlijk voor allerhande zeedieren en vogels, die het voor voedsel aanzien.
.

Rondreizend kunstwerk ‘De golf’

Het werk verbeeldt de gebeurtenissen van de nacht van 1 op 2 januari 2019 en de gevolgen voor de natuur. Behalve bij de getroffenen zorgt Stichting De Noordzee dat het kunstwerk op tafel komt bij beslismakers, zoals de Tweede Kamer.
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Voorkom een volgende ramp

Tijdens de onthulling werd teruggeblikt op de gevolgen die nog steeds voort blijven duren. Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee:

“Het is onacceptabel dat een jaar na dato 800.000 kilo afval in zee blijft liggen. We roepen met dit kunstwerk op om goed op te blijven ruimen, de ecologische effecten te blijven monitoren en samen alles op alles te zetten om een volgende ramp te voorkomen.”

rondreizend kunstwerk De Golf
Foto: Stichting Noordzee/Bas Losekoot

Bronnen: