Vier Oekraïense dierenbeschermers zijn gisteren nabij Kiev omgekomen bij een aanval van Russische troepen. De vrijwilligers reden naar huis nadat ze voer afgeleverd hadden bij een hondenasiel in Bucha. Duizenden asieldieren dreigen een hongerdood te sterven in Oekraïne.

dierenbeschermers
Oekraïense dierenbeschermers gedood na bieden van hulp aan hondenasiel | Foto: UAnimals

Veel asielen zijn momenteel moeilijk of niet te bereiken omdat de routes eromheen in handen zijn van Russische troepen; op iedereen die in de buurt komt wordt geschoten. Hierdoor ontstaan tekorten aan voedsel, medicijnen, benzine en drinkwater. Buurtbewoners en vrijwilligers brengen goederen naar de asielen, met risico op eigen leven.

Vier dierenbeschermers

De vier Oekraïense dierenbeschermers hadden voedsel geleverd bij een asiel in Bucha. Toen zij naar huis reden openden Russische militairen het vuur.

Karen Soeters van House of Animals:

“Het is hartverscheurend hoe deze jonge mensen hun leven hebben moeten bekopen terwijl ze dieren wilden redden. Het laat nog eens zien hoe belangrijk het is dat er zo snel mogelijk een humanitaire corridor komt voor het bieden van noodhulp in de zwaarst getroffen gebieden.”

Minstens drie Oekraïense shelters zijn deze week gebombardeerd en beschoten. De meeste dieren zijn gered. Een woordvoerder van opvang Sirius in Kiev zegt:

“Het is waarschijnlijk veiliger om Kiev nu te verlaten, maar wij blijven hier omdat we eten naar de dieren willen brengen zo gauw er een ‘veilige’ route naar de opvang is.”

Opvang Best Friends nabij Kiev werd enkele dagen geleden gebombardeerd. Vandaag publiceerde de shelter beelden van de installaties in vlammen na de bominslag. De meeste dieren konden op tijd gered worden, helaas stierf een deel van de puppy’s (beelden Facebookpagina Best Friends):

20.000 kilogram voedsel

House of Animals heeft gisteren 20.000 kilogram honden- en kattenvoer van een diervoedingsfabrikant in Oekraïne kunnen kopen om duizenden asieldieren van een hongerdood te redden. Omdat het gevaarlijk is om voedsel naar de asielen te brengen, wordt het op een strategische plaats in Oekraïne opgeslagen. House of Animals heeft, dankzij Oekraïense partnerorganisaties drie depots tot haar beschikking: in Lviv (Oekraïne), Przemysl (bij de grens in Polen) en in Kiev. In samenwerking met lokale dierenbeschermers en dierenwelzijnsorganisaties zal vanaf volgende week gestart worden met een doorstroom van voedsel en andere eerste levensbehoeften vanuit Lviv.

20.000 kilogram Oekraïens voedsel opgekocht voor asieldieren

Hulpactie

House of Animals startte vorige week een hulpactie voor de opvang Sirius in Kiev. Sirius is de grootste opvang van honden en katten in Oekraïne. Oprichter Alexandra Mezinova helpt ruim 3100 honden en 218 katten in barre omstandigheden. Ook zij heeft geen elektriciteit, drinkwater en amper te eten. De opvang wordt omsingeld door Russische troepen.

Karen Soetets en Alexandra Mezinova in dierenopvang Sirius in Kiev, Oekraïne | Foto: House of Animals

Inmiddels is er meer dan 230.000 euro gedoneerd voor de honden en katten in Sirius. Met dit bedrag zal House of Animals ook andere shelters in Oekraïne helpen. Een woordvoerder van opvang Sirius:

“De steun vanuit Nederland is hartverwarmend; ik wil namens iedereen van Sirius de duizenden mensen in Nederland bedanken voor alles donaties. We weten dat we niet alleen zijn en dat geeft ons de kracht om door te gaan.”

Steun onze noodactie voor de asieldieren in Oekraïne door een donatie te doen!

Bron: