In Amerika betaal je voor een kopje kopiloewak koffie al gauw 80 dollar. Het zijn niet de koffiebessen die deze koffie zo duur maken, maar het productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor koffie en loewak is de lokale naam voor een civetkat. Deze civetkat eet de rauwe koffiebessen. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit niet. Tijdens de weg die de pit door het maagdarmkanaal van de loewak aflegt krijgt de boon zijn unieke smaak.

civetkatten
Civetkat in kooi voor productie Kopi Luwak | Foto: Wikiemedia Commons

Achter een bakkie kopiloewak gaat veel dierenleed schuil. Waar de koffie ooit alleen werd gemaakt van door wilde civetkatten uitgepoepte koffiepitten, worden de katten nu in gevangenschap gehouden. Onderzoekers van de Wildlife Conservation Research Unit van de Universiteit van Oxford hebben onderzoek gedaan naar zo´n 50 civetkatten die in gevangenschap worden gehouden op 16 verschillende plantages op het Indonesische eiland Bali. De resultaten van dit onderzoek zijn vorige week gepubliceerd in het rapport ´The animal welfare implications of civet coffee tourism in Bali´.

De civetkatten leven in kleine kooien en zitten vierentwintig uur per dag op een rastervloer wat zweren en schaafwonden bij de dieren kan veroorzaken. Sommige kooien zijn zelfs zo klein dat de onderzoekers ze vergelijken met konijnenhokken. Ook het sanitair laat te wensen over. De loewaks zitten onder de urine en hun uitwerpselen liggen overal. Neil D’Cruze, één van de onderzoekers, zegt over het leven van de civetkatten die 24/7 zitten opgesloten in kooien het volgende:

“Het is een constante, intense bron van pijn en ongemak.”

Doordat de civetkatten alleen maar koffiebessen te eten krijgen – in het wild bestaat het dieet van de civetkat ook uit fruit, insecten en reptielen – zijn veel van de dieren erg dun. Andere waren juist weer te dik, omdat ze zich amper kunnen bewegen in hun kleine hokken. De onderzoekers zijn ook loewaks tegengekomen die strak stonden van de koffie.

Of dit allemaal nog niet genoeg dierenleed is hadden de meeste civetkatten geen schoon water en zaten zij alleen opgesloten waardoor ze geen contact konden hebben met hun soortgenoten. Hierdoor verwonden de dieren zichzelf. Civetkatten zijn nachtdieren in hun kooien worden zij overdag constant blootgesteld aan het geluid van het verkeer en toeristen.

En als je nu denkt dat het resultaat van dit proces het lekkerste bakkie koffie ter wereld is dan heb je het mis. In het wild eten de civetkatten alleen de lekkerste koffiebessen, maar in gevangenschap krijgen zij vaak oude bessen of bessen van mindere kwaliteit voorgeschoteld wat resulteert in minder lekkere koffie.

Niet alleen dierenliefhebbers, maar ook Tony Wild de man die ooit de koffie introduceerde, vindt dat er een einde moet komen aan dit dierenleed. De commercialisering van de kopiloewak gaat gepaard met zo veel dierenleed dat het niet meer te verantwoorden is om een er een kopje van te drinken.

Bron: ©PiepVandaag.nl Lianne Raat