Stichting VIER VOETERS, Prinses Alia Hussein van Jordanië en Petra Development and Tourist Regional Authority hebben de handen ineen geslagen om de uitgeputte paarden te helpen die in de historische stad Petra werken – met succes. Prinses Alia: “Jordanië wil graag het voorbeeld zijn voor diervriendelijk toerisme in de hele regio.”

Paard
Rust voor paarden in Petra © VIER VOETERS / Tibor Rauch

In Petra werken zo’n 1350 paarden en ezels. Ze vervoeren ieder jaar duizenden toeristen, op hun rug of in rijtuigen, door de prachtige verlaten stad, die op de werelderfgoedlijst staat van UNESCO. De vracht was voor de dieren veel te zwaar en hun werktijden waren te lang. De paarden waren uitgeput, versuft en vaak ziek.

Samen met de autoriteiten hebben VIER VOETERS en de Princess Alia Foundation (PAF) een reglement opgesteld, waarin vastgelegd is hoe de dieren voortaan behandeld moeten worden. Directeur van VIER VOETERS Inez de Ligt:

“Vanaf nu zijn de eigenaren verplicht altijd voedsel en water bij zich te hebben voor de dieren. Ze mogen niet meer te zwaar belast worden, en niet meer gedwongen worden te galopperen. Houden de eigenaren zich niet aan deze regels, dan kunnen ze hun vergunning verliezen. De gidsen van Petra en speciale inspecteurs houden het toezicht.”

De dierenartsen van VIER VOETERS en PAF hebben Petra de afgelopen maanden regelmatig bezocht om de zieke en verzwakte paarden te behandelen en lokale dierenartsen te trainen. De gezondheid van de paarden is enorm verbeterd. Een waterafvoeringssysteem is aangelegd om de paarden te beschermen tegen zware overstromingen in de winter. Er is een paardenkliniek ingericht en er zijn stallen gebouwd waar de paarden kunnen uitrusten in de koelte. Inez de Ligt:

“Er is stro om op te liggen en er is altijd vers drinkwater en genoeg voer aanwezig. Hier kunnen ze aansterken. Ik ben heel blij dat we dit voor ze hebben kunnen doen.”

De komende maanden zullen VIER VOETERS en Prinses Alia zich focussen op het trainen van de eigenaren, de hoefsmeden en de lokale dierenartsen – en zich inzetten voor de verbetering van de positie van de ezels in Petra. Want ook zij zijn er slecht aan toe.

Persbericht VIER VOETERS