Twee Australische jongens hebben op Kangaroo Island meerdere koala’s gered die op de vlucht waren voor het vuur. Ze brachten de dieren met hun auto naar huis en zullen ze verzorgen tot de almaar aanhoudende bosbranden voorbij zijn en de koala’s ergens veilig uitgezet kunnen worden.

Australische jongens redden koala's
Australische jongens brengen koala’s met auto in veiligheid | Foto: Foto: screenshot video Alternative 666/YouTube

De branden in Australië hebben vreselijk veel slachtoffers gemaakt en nog steeds is het einde van deze tragedie niet in zicht. Hoewel branden in de bush elk jaar voorkomen, zijn ze vanwege klimaatverandering de afgelopen jaren heftiger geworden met veel meer fatale gevolgen. Voor allerlei diersoorten, zoals kangoeroes, hagedissen, wombats en koala’s, betekent dit een gruwelijke dood.

Veel dieren, zoals wombats en koala’s, zijn te traag om voor het razende vuur te vluchten. Bij gevaar klimmen koala’s gewoonlijk juist omhoog, naar een boomtop. De hoeveelheid omgekomen dieren is ongekend.

Kangaroo Island

Een van de gebieden waarvan gedacht werd dat dieren er veilig zouden zijn is Kangaroo Island, aan de zuidkust van Australië. Dit eiland is beroemd vanwege de rijke biodiversiteit. Helaas zijn ook hier grote stukken in vlammen opgegaan. Waarschijnlijk is de helft van het eiland verbrand en geschat wordt dat daarmee ook de helft van de koalapopulatie, die uit zo’n 50.000 dieren bestond, is omgekomen.

Australische jongens redden koala's
Koala’s in de auto op Kangaroo Island | Foto: screenshot video Alternative 666/YouTube

Wagen volgeladen

Twee neven besloten daarom op Kangaroo Island koala’s te helpen vluchten voor het vuur. In een korte video zijn enkele van de geredde dieren te zien die in de auto zitten. De 19-jarige Micah en 18-jarige Caleb hebben in totaal zo’n 20 dieren meegenomen. Zes zijn weesjes en twee zijn moeders met een jong. Ze zullen de ontheemde dieren thuis verzorgen totdat de koala’s weer terug kunnen naar het bos.

De video is 3 januari op YouTube gezet en werd ook via Reddit gedeeld:
.

.
Kwetsbare dieren

De jongens stonden voor een zeer moeilijke keuze. Ze konden niet alle dieren redden en moesten dan ook kiezen welke koala’s hun hulp het hardste nodig hadden. Volgens hun neef gingen ze ervan uit dat dieren die geen brandwonden hadden, volwassen en actief waren en snel reageerden, grote kans hadden voor zichzelf te zorgen. De meest kwetsbare dieren hebben ze het eerst gered.

Australische jongens redden koala's
De meest kwetsbare dieren hebben ze het eerst gered | Foto: screenshot video Alternative 666/YouTube

Terwijl ze rondreden op zoek naar gewonde koala’s zagen ze de enorme schade met eigen ogen. Volgens hen was zo’n 60 procent van de koala’s verbrand.

Kans op overleven

Vanwege de ernstige verwondingen overleed een aantal van de door Micah en Caleb geredde koala’s helaas binnen een dag. Maar gelukkig is er hoop voor de rest van de dieren die de twee Australische jongens hebben meegenomen. Dankzij hun reddingsactie hebben de gewonde koala’s een kans op overleven.
.

  • Lees ook:

#GNvdD: Australische vrouw deelt water met dorstige koala

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.