Vanaf april 2020 zijn optreden met wilde dieren in circussen niet langer toegestaan in de Spaanse hoofdstad Madrid. De gemeenteraad van Madrid besloot het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden op grond van dierenwelzijn; het laten optreden van wilde dieren in acts is wreed en heeft een negatieve impact op de mentale welzijn van dieren. Daarnaast kunnen dieren hun natuurlijk gedrag niet vertonen.

circussen
Einde circussen met wilde dieren Madrid | Foto: publiek domein

Wilde dieren zullen in de Spaanse hoofdstad niet langer van plek naar plek getransporteerd en gehuisvest worden in kooien om deel te nemen aan circusacts. In 200 andere Spaanse gemeenten zoals Barcelona en Valencia geldt zo’n verbod al langer. 66 van deze 200 gemeenten bevinden zich al in de regio Madrid. Ook zijn wilde dieren in circussen niet toegestaan in negen Spaanse deelstaten: Catalonië, de Balearen, La Rioja, Murcia, Galicia, La Comunidad Valenciana, Aragón, Asturias en Extremadura.

Laatste voorstelling

De allerlaatste circusvoorstelling met wilde dieren heeft waarschijnlijk al plaatsgevonden, op 15 november 2019. Circus Circo Quirós gaf een laatste show met olifanten, leeuwen, paarden, en tijgers, wat in Spanje de grootste collectie aan dieren is voor een circusspektakel. De manager van Circo Quirós is van mening dat de dieren een goed leven hebben, omdat ze genoeg ruimte krijgen om te spelen én rennen en getraind zijn door middel van affectie en beloningen.
Onderzoek laat daarentegen zien dat wilde dieren die in circussen optreden extreem gestrest raken. Ze worden geconfronteerd met luide muziek, het oplaaiende geluid van het publiek en steeds afwisselende felle lichten waardoor de dieren gedesoriënteerd raken. Daarnaast vertonen dieren abnormaal gedrag en lijden ze onder gezondheidsproblemen gerelateerd aan angst en stress. Ze kunnen hun natuurlijk gedrag niet vertonen en leven veelal geïsoleerd van soortgenoten.

India
Foto: Pixabay

Spanje heeft sinds dinsdag 7 januari 2020 een nieuwe linkse coalitie. De politieke partij PODEMOS wil stappen maken om het dierenwelzijn in Spanje te verbeteren. Hopelijk volgt nog een landelijk verbod op circussen met wilde dieren. Steeds meer landen voeren een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen in. Inmiddels zijn er meer dan veertig landen ter wereld die zo’n verbod kennen. In Nederland geldt een verbod op wilde dieren in circussen sinds 2015.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer