Vanaf vandaag worden in het zuiden van Australië maar liefst 10.000 dromedarissen – eenbultige kamelen – gedood vanwege het watertekort. De dieren zouden te veel drinken en daarom heeft de overheid gekozen voor massaal afschot van de dromedaris vanuit helikopters. Het slachten van de 10.000 dieren zal ongeveer vijf dagen in beslag nemen.

Afschot 10.000 dromedarissen vanwege watertekort Australië
Dromedaris in New South Wales | Foto: Jjron/Wikipedia

Door klimaatverandering wordt Australië geteisterd door extreme droogte en niet te blussen bosbranden. Lokale bevolking heeft geklaagd over vernielingen die verwilderde dromedarissen aanrichten, omdat ze wanhopig op zoek zijn naar water. Veel waterbronnen zouden daarbij besmet zijn door karkassen. Als extra excuus voor het afschot gebruikt Australië het argument dat de dieren methaan uitstoten.
.

.
In Australië leven naar schatting zo’n 1,2 miljoen dromedarissen. De dieren werden vanaf 1850 geïmporteerd vanuit het Midden-Oosten om te dienen als vervoersmiddel van goederen. Na de uitvinding van de auto en de trein raakten de dieren overbodig. Een groep van zo’n 10.000 dromedarissen werd aan hun lot overgelaten. Binnen afzienbare tijd is de populatie dieren uitgegroeid tot meer dan een miljoen.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl