Naast het per direct verbieden van bontfokkerijen belooft de vorige maand in de Senaat aangenomen dierenwelzijnswet nog meer goed nieuws voor dieren in Frankrijk. Zo komt er ook een einde aan shows met dolfijnen en orka’s en wilde dieren in het circus. De verkoop van honden en katten in dierenwinkels wordt in de nabije toekomst ook verboden.

dierenwelzijnswet
Frankrijk neemt nieuwe dierenwelzijnswet aan | Foto: Pixabay

Alhoewel niet direct, zoals dit het geval is bij de dieren in de bontfokkerij, maakt Frankrijk ook een einde aan het gebruik van wilde dieren in rondreizende circussen. Binnen zeven jaar treedt dit verbod in werking, en al eerder verbiedt Frankrijk het fokken en verhandelen van wilde circusdieren. Daar moet al binnen twee jaar mee worden gestopt. Frankrijk wordt met deze nieuwe wet de 25e EU-lidstaat die het gebruik van wilde dieren in circussen beperkt. 

Dolfijnen en huisdieren

Voor dolfijnen en orka’s is er ook goed nieuws, dolfinaria moeten binnen vijf jaar stoppen met het geven van shows met deze dieren. Vanaf 2023 is het verboden om wilde dieren te laten verschijnen in shows op televisie en mogen er geen shows meer worden gegeven met beren en wolven.  

Om impulsaankopen te beperken en te voorkomen dat dieren worden achtergelaten wordt een bedenktijd van zeven dagen ingevoerd voor het kopen van huisdieren. Ook wordt de verkoop van honden en katten in dierenwinkels vanaf 2024 verboden. In samenwerking met dierenasiels kunnen katten en honden ter adoptie worden aangeboden in dierenwinkels. Deze mogen niet langer dieren in hun etalages tentoonstellen die uitzicht hebben op de straat. Verder wordt de online verkoop van huisdieren aan banden gelegd en mag men geen dieren meer cadeau doen aan minderjarigen zonder instemming van hun ouders. 

Door de nieuwe wet komen er ook strengere straffen voor het mishandelen van gezelschapsdieren. Frankrijk gaat ook een positieflijst ontwikkelen waardoor exotische dieren die ongeschikt zijn als huisdier niet meer mogen worden verkocht en gehouden.

Stemming

De nieuwe wet werd met een overweldigende meerderheid van 332 stemmen voor aangenomen. Slechts een lid van de Senaat stemde tegen en tien leden onthielden zich van stemmen. 

 

Bronnen:

#GNvdD: Frankrijk verbiedt bontfokkerijen per direct

©AnimalsToday.nl Lianne Raat