Op 8 februari aanstaande begint het jaar van de Aap (8/2/2016 – 27/1/2017), alle reden om aandacht te besteden aan de slechte situatie van de vele “werkaapjes” op straat en in de toeristenindustrie in Azië.

jaar van de aap
Foto credit: Mangiwau via Compfight cc

Het jaar van de Aap gaat bijna van start, maar veel aapjes in Azië zullen er weinig positiefs van merken. Waarschijnlijk moeten de dieren juist dit jaar extra hard werken. Voor de vele dieren die gebruikt worden voor menselijk vermaak, is elke dag weer een ramp. Ondanks het hoopvolle verbod van China in 2012 op het gebruik van exotische dieren voor vermaak, worden er in Azië op veel plaatsen nog steeds dieren gebruikt om mensen te vermaken.

Angstig en alleen
De meeste aapjes die gebruikt worden zijn makaken. Ze worden als klein aapje weggerukt bij hun familie en in totale afzondering gehouden. Een buitengewoon onnatuurlijke situatie voor het dier en het zorgt dan ook voor veel angst en stress. Uit internationale rapporten blijkt dat er meer apen dan ooit worden gefokt en getraind om te werken voor mensen. De dieren worden gehouden in zeer slechte leefomstandigheden en ontwikkelen gedragsstoornissen door hun onnatuurlijke leven. De dieren werken op straat, om de toeristen te vermaken, ze prijzen producten aan in advertenties, treden op in reclames of in tv-spotjes en worden gebruikt in de filmindustrie.

Vraag & aanbod
Mensen die zich laten fotograferen met een aapje of bewonderend staan te kijken bij de straatkunsten van apen, realiseren zich misschien niet wat een wereld van ellende hierachter schuilgaat. Nee, het aapje gaat niet uit zichzelf dansen, vindt het niet leuk om als acrobaat te werken en gaat niet uit zichzelf op de foto. Toeristen zouden deze praktijken moeten boycotten, de filmindustrie en reclamemakers zouden moeten stoppen met het gebruik van dieren in commercials en films, want zoals altijd is het ook hier de vraag die het aanbod in stand houdt. Dierenwelzijnsorganisatie Animals Asia, die zich onder andere inzet voor deze aapjes, is bang dat het jaar van de Aap er toe zal leiden dat dit jaar nog meer mensen een selfie willen met een aapje, juist omdat het het jaar van de Aap is. Wat zou het mooi zijn als het jaar van De Aap voor de apen zou zijn en niet voor de mensen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema