Dertien honden die onder gruwelijke omstandigheden werden gehouden in Cork, Ierland, zijn onlangs door de Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ISPCA) ontdekt en in beslag genomen. Niet veel later trof de dierenbescherming ook zes bange terriërs in een schuur vol troep aan.

Ierse dierenbescherming
De hokken waarin de honden leefden waren afschuwelijk smerig | Foto: via ISPCA

Negen greyhounds en vier Duitse herders waren opgesloten in uitermate smerige hokken in schuren en trailers. De dieren stonden in een dikke laag poep, hadden geen schoon water en waren uitgehongerd. Ook troffen de inspecteurs drie dode honden aan op het terrein.

Inspecteur Lisa O’Donovan:

“De omstandigheden waaronder deze honden werden gehouden waren afgrijselijk. Er hing een walgelijke geur en de honden waren absoluut niet gesocialiseerd. Het was een lange en zware klus om ze veilig weg te halen. Hoe iemand die arme honden zo kon houden is moeilijk voor te stellen.”

Direct na de inbeslagname zijn de honden overgebracht naar het asiel van de ISPCA in Mallow en onderzocht door de dierenarts. Hierna zijn de vier Duitse herders overgebracht naar het National Animal Centre in Longford. Zeven greyhounds zijn nog op zoek naar een liefdevol thuis, twee zijn er inmiddels geadopteerd.

Ook in een ander deel van Cork trof de ISPCA deze maand zes honden in een volstrekt ongeschikte ruimte. De dieren, voornamelijk terriërs, leefden in een vuile schuur vol gevaarlijk afval. Ze waren zeer mager en angstig.

Ierse dierenbescherming
Zes honden waren in deze vuilnisbelt gehuisvest | Foto: ISPCA

Lisa O’Donovan:

“Alle honden waren extreem mager en het is een wonder dat ze niet gewond zijn geraakt of ziek geworden door de omstandigheden waaronder ze leefden. Het was werkelijk schokkend. Er was geen veilige plek voor ze om te liggen of te bewegen; geen enkel dier zou zo moeten leven.”

Bronnen: Irish Examiner, ISPCA ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde