Ondanks dichte mist zijn in het weekend van 23 en 24 januari 291 zeearenden in Denemarken geteld. Het bewijs dat het weer goed gaat met deze grote roofvogelsoort in dit meest zuidelijke Scandinavische land. Juist in het landelijke telweekend was het erg mistig, waardoor waarschijnlijk een deel van de vogels niet is gezien. Desondanks werden toch heel veel zeearenden waargenomen. Volgens Kim Skelmose van de Deense vogelbescherming en lid van het Project Arend een teken dat de dieren zich weer thuisvoelen aan de kusten en meren van Denemarken.

zeearenden in Denemarken
Ondanks de mist werden veel zeearenden geteld in Denemarken | Foto credit: lintonthelion via Compfight cc

De vogelbeschermers telden op alle mogelijke plaatsen waar men maar een vermoeden had dat zeearenden in de wintermaanden zouden voorkomen.

Helaas liet de steenarend, die in Denemarken in klein aantal voorkomt, zich dit weekend niet zien. Volgens Skelmose broeden in Denemarken minstens drie paar steenarenden. Deze winter bevinden zich ook nog twee jonge vogels in het land. Helaas lieten alle acht vogels zich tijdens het telweekend niet zien.

De meeste zeearenden, totaal 111 exemplaren, werden waargenomen op Sjaelland, het eiland waarop Kopenhagen ligt en het gebied rond Mon en Bornholm, een Deens eiland ten zuiden van Zweden. Op Sjaelland zijn vooral de fjorden rond Karrebaek, maar ook de Roskildefjord erg in trek bij deze grote arendsoort.

Ook op de eilanden Lolland en Falster werden veel zeearenden waargenomen. De vogelaars telden hier 72 exemplaren. Vooral de gebieden rond Guldborgsund, Nakskov Fjord en Hyllekrog zijn kerngebieden voor deze soort. Ook op de eilanden Fyn, Taasinge en Langeland werden veel zeearenden geteld, totaal 36 dieren. Vooral de noordwestelijke kuststreek is populair bij de zeearenden. Verder werden rond de meren en fjorden van Jutland 72 dieren geteld.

In voorgaande jaren werden ook tellingen gehouden. Zo telde men in 2013 minstens 384 zeearenden en 11 steenarenden. Ondanks dat nu minder arenden werden waargenomen, is de Deense Vogelbescherming erg tevreden met de resultaten. Dit jaar werden veel zeearenden geteld op plaatsen waar zij voorheen niet werden gezien.

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven