Wetenschappers hebben op enkele steile bergwanden in de diepzee bij de Galapagoseilanden 30 nieuwe soorten geïdentificeerd. Het gaat om ongewervelde dieren, zoals zachte koralen en sponzen, maar ook werden er nieuwe kreeftensoorten ontdekt. De ontdekking is bijzonder omdat er nog erg weinig bekend is over het leven in de diepzee.

Rode Zee
Tientallen nieuwe diepzeesoorten ontdekt in Galapagoseilanden | Foto: Pixabay

De Galapagos-archipel bestaat uit een verzameling eilanden met een uniek en bijzonder rijk dierenleven. Nergens ter wereld komen zo veel verschillende soorten voor. Een deel van die rijkdom bevindt zich onder water.

Op een plek waar het water ruig en onvoorspelbaar is en waar haaien samenkomen, is een intrigerende onderwaterwereld ontstaan. Om daar meer over te leren doken onderzoekers naar de zeebodem om er soortenonderzoek te doen. Wat ze vonden overtrof alle verwachtingen.

Ontdekking dankzij hightech apparatuur

In samenwerking met het Galapagos Nationaal Park en het Ocean Exploration Trust doken wetenschappers van de Charles Darwin Stichting in 2015 met een duikboot en twee op afstand bestuurbare voertuigen naar diepten van tot wel 3400 meter. Hun doel was een aantal zeer moeilijk bereikbare, en daardoor onontdekte, steile berghellingen te onderzoeken. De hightech drones maakten mogelijk wat eerst nooit kon; ze namen monsters van het aangetroffen zeeleven op diepten waar geen mens kan duiken.

De verzamelde monsters werden de afgelopen vijf jaar onderzocht en vergeleken. Half augustus verschenen de resultaten uiteindelijk in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, met de heuglijke aankondiging dat nieuwe soorten waren ontdekt. Het bleef ook niet bij een of twee nieuwe soorten. Het onderzoeksteam vond 30 nieuwe ongewervelde diersoorten, waaronder koralen, sponzen, een zogenaamde slangster en vier kreeften.

De lokale minister van Milieu en Water, Paulo Proaño, onderschrijft het belang van de vondst:

“Deze bevindingen bevestigen dat Galapagos een levend laboratorium is vol met onontdekte biologische- en ecologische processen. Wat benadrukt hoe belangrijk het is en dat het al onze moeite om het te beschermen verdient.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks