De inspanningen tegen stropers en illegale dierenhandel hebben in Kenia hun vruchten afgeworpen. Het totale aantal wilde dieren dat gestroopt is, is in de afgelopen zes jaar met 90 procent afgenomen. Het aantal gestroopte olifanten is zelfs met 91 procent gedaald.

olifanten
Stropen olifanten met 91 procent gedaald in Kenia | Foto: publiek domein

Meer dan verdubbeld

De olifantenpopulatie in Kenia heeft de laatste zes jaar een grote groei doorgemaakt. Door de effectieve inspanningen voor natuurbehoud en tegen de illegale handel in wilde dieren is het aantal olifanten meer dan verdubbeld. Tot nu toe zijn er in 2020 zeven olifanten gestroopt. In 2019 waren dat er 34 en in 2018 zelfs 80. Najib Balala, minister van Toerisme en Natuur, maakte vorige week bekend dat de populatie sinds 1989 is gestegen van 16.000 naar meer dan 34.000. “In de afgelopen jaren zijn we erin geslaagd om de stroperij in dit land te bedwingen”, vertelde hij aan verslaggevers toen hij het Amboseli National Park bezocht op Wereld Olifantendag. Het park, dat aan de voet van de Kilimanjaro ligt, heeft te maken met een ware babyboom. Er zijn daar dit jaar al 170 olifanten geboren, waaronder twee tweelingen.
.

.

Minister Balala heeft tijdens zijn bezoek aan het Amboseli Park de verzorgers geholpen met de naamgeving van een van de tweelingen. Ook mocht hij meedoen aan een oefening om een volghalsband aan een olifant te bevestigen, zodat deze beter kan worden bewaakt tegen stropers.

Effectieve maatregelen

De illegale jacht op olifanten in Kenia werd gedreven door de wereldwijde vraag naar ivoor. Ondanks een verbod op de internationale ivoorhandel worden in Afrika jaarlijks nog tienduizenden olifanten gestroopt. Maar Kenia heeft korte metten gemaakt met de stroperij door een aantal effectieve maatregelen in te voeren. Zo worden de parken goed bewaakt door anti-stroperij-eenheden en heeft het land de straffen op stroperij sterk verzwaard. Illegale jagers krijgen jarenlange gevangenisstraffen en hoge boetes als ze worden veroordeeld voor stroperij of het verhandelen van jachttrofeeën.

In 2016 vernietigde de Keniaanse president Uhuru Kenyatta duizenden in beslag genomen slagtanden van olifanten en hoorns van neushoorns. De voorraad bevatte 105 ton ivoor van ongeveer 8.000 dieren met een illegale marktwaarde van $ 226 miljoen. “Kenia verklaart hierbij dat ivoor voor ons totaal waardeloos is, tenzij het op onze olifanten zit”, zei hij destijds.
.

Andere succesvolle landen

Niet alleen Kenia heeft successen behaald tegen stroperij. In heel Afrika doen landen verwoede pogingen om stroperij tegen te gaan, door de illegale handel in wilde dieren en planten voorgoed uit te bannen. Hierbij zijn tracking-technologie en andere vormen van surveillance bijzonder nuttig gebleken. Maar ook betrokkenheid van de lokale gemeenschap is essentieel, zoals in Zambia, waar het stropen van olifanten vrijwel is geëindigd.

In Zimbabwe werken de Akashinga, een groep vrouwelijke rangers, succesvol samen met de gemeenschap om de stroperij uit te bannen. Het volledig veganistische team beschermt bedreigde wilde dieren met directe actie en samenwerking op een wijze die ook op de lange termijn duurzaam is. Je kunt de inspanningen van Akashinga bewonderen in een indrukwekkende documentaire van National Geographic ‘Akashinga: The Brave Ones‘.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel