Seismische exploraties in de Argentijnse Zee hebben een grote impact op het gedrag en leven van walvissen, meldt Greenpeace Argentinië. De schoten die exploratievaartuigen afvuren tasten het gehoor van walvissen aan, wat vaak desastreuze gevolgen voor de dieren heeft.

Exploraties
Minder walvissen door seismische exploraties in Argentijnse Zee | Foto: Wikimedia Commons

Casus: San Jorgegolf

De zorgen van Greenpeace zijn gebaseerd op een onderzoek door het Patagonisch Educatief Museum. Uit dit onderzoek blijkt dat het aantal geregistreerde walvissen in de San Jorgegolf daalde van 144 in 2008, naar 74 in 2009, tot 33 in 2010, na een aanhoudende groei in de 20 jaar hiervoor. Tussen augustus en oktober 2009 werd hier seismisch onderzoek uitgevoerd voor het bedrijf Pan American Energy. De afgelopen tien jaar is het aantal walvissen en walvissoorten weer toegenomen, nadat organisaties uit de regio succesvol oppositie voerden tegen de exploratieactiviteiten. Het gaat zelfs zo goed met de walvissen in de San Jorgegolf dat dit momenteel het gebied is met de grootste diversiteit aan baleinwalvissen ter wereld, aldus het Patagonisch Educatief Museum.

In 2017 zijn er echter een aantal ministeriële resoluties aangenomen die het mogelijk maken om op een gebied van één miljoen vierkante kilometer seismische exploraties uit te voeren. De uitgegeven vergunningen zijn geldig tot het jaar 2025 en omvatten praktisch het gehele oppervlak van de Argentijnse Zee. Op verschillende plekken zijn de exploraties al begonnen.

Seismische exploratie

Seismische exploratie is een activiteit die onlosmakelijk verbonden is met de olie- en gasindustrie. Door trillingen te veroorzaken en te registreren is het mogelijk om olie- en gasreservoirs in kaart te brengen. Een exploratievaartuig genereert elke acht tot twintig seconden een schot van samengeperste lucht. De schoten kunnen geluiden van meer dan 250 decibel produceren. Geluiden in het water verspreiden zich sneller en verliezen minder energie. Concreet betekent dit dat geluiden zich onderwater vijf keer zo snel verspreiden en de geluidsgolven vijf keer zo lang zijn als die van geluiden in de lucht. Het lawaai dat door één seismisch onderzoek wordt veroorzaakt kan hierdoor op een gebied van meer dan 300.000 vierkante kilometer geregistreerd worden. Uit onderzoek blijkt dat walvissen tot driehonderd kilometer van de exploraties negatieve gevolgen ondervinden.

Impact op walvissen

De impact van seismische exploraties op walvissen is groot. Het gehoor van walvissen is van essentieel belang voor verschillende basale activiteiten zoals het vinden van voedsel, het navigeren in de oceaan, het communiceren met andere walvissen en het paren. Het constante geraas van de seismische exploraties heeft zowel fysieke als gedragsmatige gevolgen. Vanuit sociaal en gedragsmatig oogpunt zijn de gevolgen: stress, veranderingen in vocalisaties, vermindering van het zoeken naar voedsel en verplaatsing van het leefgebied. Op fysiek vlak kan het lawaai leiden tot gehoorverlies, ernstige verwondingen en dood door verdrinking of stranding.

Het is aangetoond dat veel van de gestrande of verstrengelde dolfijnen of walvissen (36 tot 57 procent) ernstig gehoorverlies hebben. Dit impliceert dat gehoorbeschadiging ertoe kan hebben geleid dat ze gestrand of verstrikt zijn geraakt.

Een schommeling in de walvissenpopulatie treft overigens het hele ecosysteem in de zee. Walvissen staan namelijk bovenaan de voedselketen. Een verstoring in de walvissenpopulatie dreigt daarom het ecosysteem uit balans te brengen.

Schone energie

Volgens Luisina Vueso, coördinator van de campagne voor bescherming van de Argentijnse Zee bij Greenpeace Argentinië, moeten de seismische exploraties onmiddellijk stoppen:

 

“Het feit dat seismische exploratie de op een na grootste veroorzaker van door de mens geproduceerde onderwatergeluiden vertegenwoordigt, alleen na militaire explosies, inclusief nucleaire explosies, is reden genoeg voor de regering om de opmars van deze activiteit in de Argentijnse Zee te stoppen. Stop met koolwaterstofactiviteiten (koolwaterstofverbindingen worden gewonnen uit aardgas en aardolie red.) en geef prioriteit aan een overgang naar schone energie.”

Bronnen

© AnimalsToday.nl Frank Boels