In de Indiase provincie Assam zijn afgelopen zaterdag vier olifanten omgekomen nadat zij door een passagierstrein waren aangereden. Een andere olifant die ook bij het ongeluk betrokken was is zwaar gewond geraakt.

vier olifanten
Foto: Bring the Elephant Home

Ondanks dat het gebied bekend staat als olifantengebied en buurtbewoners de machinist probeerde te stoppen is het niet gelukt om de trein op tijd te stoppen. De laatste jaren is er sprake van een toename van het aantal ongelukken met olifanten in de provincie Assam. In 2015 zijn 118 olifanten overleden aan de gevolgen van een ongeluk, vergiftiging door boeren of elektrocutie. In 2016 ging het om 110 olifanten.

Het leefgebied van de Aziatische olifant wordt bedreigd. Bossen verdwijnen, omdat de mens steeds meer ruimte nodig heeft. In Assam is de olifant al zo’n 70% van zijn leefgebied kwijt geraakt. Als gevolg daarvan trekken de olifanten steeds vaker bewoond gebied in. Dit leidt tot conflicten tussen mens en olifant. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft de Aziatische olifant in Assam als bedreigd verklaard.

De provincie monitort de olifanten en organiseert in samenwerking met North East Frontier Railways voorlichtingsbijeenkomsten om het bewustzijn van treinmachinisten te vergroten en ze tips mee te geven hoe zij moeten handelen als er een olifant in de buurt van de treinrails loopt.

Bron: NDTV.com ©AnimalsToday.nl Lianne Raat