‘Hell is here’ is de titel van de door Biplab Hazra gemaakte foto waarop een olifant en haar jong te zien zijn die door buurtbewoners met vuur uit de bossen in India worden gejaagd. De olifanten schreeuwen het uit van de pijn en op de foto is goed te zien dat de kleine olifant in de brand staat. Met deze foto heeft Hazra the Sanctuary’s Wildlife Photographer of the Year Award gewonnen.

babyolifant
Fotograaf van in brand gestoken babyolifant wint Sanctuary’s Wildlife Photographer of the Year Award | Foto: Sanctuary Asia

Bossen in India moeten verdwijnen voor pijpleidingen en nieuwe wegen. De mens heeft steeds meer ruimte nodig. Hierdoor is er steeds minder ruimte voor het grootste landzoogdier de olifant. Olifanten worden met vuur, waaronder vuurwerk en vuurballen opgejaagd. Fotograaf Hazra heeft dit goed weten te vangen in een plaatje. Het babyolifantje op zijn foto heeft overigens de aanval overleefd.

Hazra heeft de fotoprijs gewonnen, omdat hij hiermee het gigantische probleem in het district Bankura in de staat West Bengalen onder de aandacht heeft gebracht. Het probleem komt niet alleen in deze streek van India voor, maar ook in Assam, Odisha, Chhattisgarh, Tamil Nadu drijven mensen de olifanten uit hun natuurlijke habitat.

In India leeft zo´n 70 procent van de totale populatie Aziatische olifanten, wereldwijd leven er nog ongeveer 43.000 van deze olifanten. In de regio West Bengalen zijn er bij de laatste tellingen rond de 800 olifanten geteld. Per olifant is 800 m2 leefruimte nodig. Door de schaars wordende stukken bos door menselijk toedoen ontstaat er een conflict tussen mens en olifant.

Bron: AD @AnimalsToday.nl Lianne Raat