Wolf doodgereden op N343 vlakbij Duitse grens

Tussen Kloosterhaar en Bergentheim, vlakbij de Duitse grens, is op de N343 is een wolf doodgereden. Een taxi kon volgens omstanders rond 8 uur niet meer uitwijken voor het dier. Een speciale opsporingsambtenaar is een onderzoek gestart naar de aanrijding. De wolf is waarschijnlijk uit Duitsland afkomstig.

wolf

Wolf doodgereden op N343 | Foto: Calvin Ke via Compfight cc

Hugh Jansman, onderzoeker van Wageningen Environmental Research (Alterra) deed meteen maandagochtend onderzoek op de locatie:

“Aan de verwondingen te zien was de wolf waarschijnlijk op slag dood. Gelukkig maar. Waarschijnlijk een jaar of drie oud, maar een uitgebreidere gebitsanalyse moet de preciezere leeftijd vaststellen.”

Het dier is overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre waar een uitgebreide sectie wordt gedaan.

“Er zijn nu mensen ter plekke die het dode dier onderzoeken. In de loop van de dag wordt het dier naar het Dutch Wildlife Health Centre gebracht, waar zal worden vastgesteld of het een wolf is. Maar zo te zien is dat vrijwel zeker het geval”, aldus een woordvoerder van de organisatie Wolven in Nederland.

Volgens een woordvoerder van de organisatie Wolven in Nederland worden er steeds meer meldingen van wolven in Nederland gedaan:

“Dit is de derde melding deze herfst. In september beet een wolf twee schapen dood in Groningen en in oktober is een wolf gesignaleerd op de Veluwe. Deze nieuwe melding past duidelijk in een trend waarbij wolven steeds vaker Nederland bezoeken vanuit de Duitse regio Niedersachsen, waar veel roedels leven.”

Het is niet duidelijk of deze wolf hetzelfde dier is als de wolf die recent op de Veluwe werd gespot. Volgens Jansman gaat dat misschien ook wel nooit duidelijk worden.

“Van deze dode wolf hebben we natuurlijk DNA-materiaal, maar op het dier op de Veluwe zijn enkel foto’s en een mogelijke oude keutel gevonden. De kans is klein dat we uit die keutel DNA kunnen halen en áls dat al kan zullen we daar geen volledig DNA-paspoort van kunnen maken.’’

Bronnen: Nu.nl, De Stentor ©AnimalsToday.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Ja Pepe, maar Duitsland en Nederland liggen vol met wegen en dus als je verder wilt trekken moet je toch behoorlijk wat wegen oversteken.
    Ik hoop dat de wolf niet naar Nederland komt, want het jagersvolk zal er alles aan doen om ze te mogen afknallen, want ze zijn concurrentie he en dat dulden die zieke geesten niet.

    • Geen onzin uitkramen Kengai. elke rechtgeaarde jager zal het dier in al zijn grootsheid bewonderen en laten lopen.

  2. vreemd , ik dacht dat wolven erg schuw waren , auto hoort een wolf toch aankomen