Wakker Dier wil verbod op onverdoofd slachten van vis

Wakker Dier roept Carola Schouten – minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid – op onverdoofde slacht van vis te verbieden. Drie jaar geleden trok Wakker Dier al aan de bel over hetzelfde onderwerp. Momenteel is deze wetgeving er nog steeds niet, terwijl de wetenschap het erover eens is dat vissen pijn ervaren.

onverdoofde slacht van vis

Vismarkt | Foto: Angelique Lagarde/AnimalsToday

Anne Hilhorst van Wakker Dier:

Onverdoofd slachten van vissen is wreed en moet per direct verboden worden”

Verschuilen
Wakker Dier vraagt minister Schouten in een brandbrief om verdoving bij de slacht van kweekvis en wilde vis verplicht te stellen. Dit moet in ieder geval gelden voor de soorten waarvoor al een verdovingsmethode beschikbaar is, zoals meerval, tong en schol. Hilhorst: “De overheid verschuilt zich al jaren achter het gebrek aan kennis en onderzoek naar verdovingsmethoden. Maar hierover is voor veel soorten al meer dan genoeg bekend.”

Alleen paling
Het is mogelijk om vissen te beschermen via de wet. Dit is met kweekpaling uiteindelijk gebeurd; sinds 2017 moeten deze dieren verdoofd worden voor de slacht. Voor andere Nederlandse kweekvissen zoals meerval, tilapia en tarbot geldt dit niet. Ook alle miljarden wilde vissen die de Nederlandse vloot ieder jaar vangt, mogen onverdoofd geslacht worden.

Levend uitgezogen
De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Ook worden ze levend op ijs gelegd. De kou maakt vissen immobiel, maar verdooft ze niet.

Lees het rapport van Wakker Dier, voor meer informatie over het leed bij vissen.

Persbericht Wakker Dier

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. @kengai
  ”Sorry maar er bestaat geen diervriendelijk slachten.”

  Nee, dat is natuurlijk helemaal waar. Je maakt immers altijd een eind aan het leven van een (gezond) wezen. Maar ik bedoelde eigenlijk meer: vis eten schijnt voor de mens wel enorm gezond te zijn! Op dit moment eet ik geen vis, maar als ze diervriendelijker geslacht gaan worden, misschien wel. Het schijnt bijna onmisbaar te zijn voor mensen…

 2. Ik weet eerlijk gezegd niet precies hoe ver ze in Nederland inmiddels zijn met het diervriendelijk slachten van vissen.
  Maar het feit is wel dat de EU geen haast heeft om dierenwelzijnsregels voor kweekvissen (en uit het wild gevangen vissen) toe te passen! Zo heeft zij eind 2017 een rapport uitgebracht over slachtmethoden van kweekvissen. Maar ja, dat is al heel laat, naar mijn mening. En dan is het nog maar wachten tot er ein-de-lijk in de praktijk iets mee gedaan wordt!!! Schande!!!

 3. Het is nog steeds zeer triest zoals de mens denkt met dieren te moeten omgaan.
  Wij kunnen goed nadenken, maar daar komt niets van terecht, want hebzucht en egoisme blijven de nummers 1 en 2. en onze nieuwe minister is precies hetzelfde. Geld op de eerste plaatst, dan misschien mensen, dan producten en daarna pas de andere dieren.