Wie kent de beelden niet uit natuurfilms? Het gespartel van een dikke zalm in de bek van een beer aan de rand van een wildstromende rivier in Canada of Alaska. Deze mooie vissoort komt ook in Europa voor. In 2001 zijn afspraken gemaakt tussen de landen aan de Rijn om de rivier weer aantrekkelijk te maken voor trekvissen als de zalm. Zo kunnen zij weer vanuit de Noordzee naar hun paaigebieden trekken in Zwitserland. Helaas heeft Frankrijk nog weinig gedaan voor deze vis.

zalmen
Foto: Hans-Petter Fjeld via Wikimedia Commons

Vistrappen

Meer dan een eeuw geleden trokken nog meer dan een miljoen zalmen vanuit de Lage Landen naar hun paaigebieden in de Alpen. Nog geen 100 jaar later was daar niets meer van over. De zalm was uitgeroeid door overbevissing, watervervuiling en sluizen in de Rijn. De weinigen die nog over waren konden hun geboortegronden niet meer bereiken.

Gelukkig is de laatste 20 jaar veel ten goede veranderd in de natuur. In rivieren als de Rijn, Maas en Waal is veel verbeterd voor trekvissen als de zalm. Van overbevissing is gelukkig geen sprake meer, door allerlei maatregelen is het water veel schoner geworden en de Benelux, Duitsland en Frankrijk werken samen aan het behoud van de soort door ondermeer de paaigebieden weer toegankelijk te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het aanbrengen van vistrappen.

Frankrijk

Helaas heeft Frankrijk iets minder gedaan aan de bescherming van de zalm dan de andere Rijnlanden. Slechts twee zalmen wisten vorig jaar hun paaigronden te bereiken in Zwitserland. Volgens het Wereld Natuur Fonds in Frankrijk strandden duizenden zalmen bij de blokkades van de waterkrachtcentrales in Straatsburg.

“Deze zalmen hebben nu vrijwel geen kans om hun paaigronden in Zwitserland te bereiken”, aldus Esther Blom, hoofd Zoetwaterprogramma van het WNF.

Toetssoort

De zalm is één van de Europese toetssoorten. In 2020 moet de Rijn weer een echte zalmrivier zijn. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen in Nederland op een kier en kunnen de zalmen weer de Rijn opzwemmen, op naar Zwitserland.

Bron: WNF ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven