Dr. Neil Hammerschlag is marien bioloog verbonden aan de Universiteit van Miami en doet onderzoek naar haaien. Zijn focus ligt op de rol van deze dieren in het ecosysteem, hoe ze migreren en zich gedragen in hun leefgebied. Ook doet hij onderzoek naar hoe toxines zich verspreiden door de voedselketen en zich uiteindelijk in grote concentraties opbouwen in toppredatoren, zoals de haai, maar ook de mens. Vijf jaar geleden is hij begonnen met het R.J. Dunlap Marine Conservation Program, een onderzoeksprogramma met als doel kennis te verwerven om haaien en oceanen beter te kunnen beschermen.

In het kader van dit programma zijn inmiddels 75 verschillende haaien voorzien van een GPS tracker en heeft dat een enorme hoeveelheid data opgeleverd. Doel van het volgen van de dieren is inzicht te krijgen wat de migratieroutes zijn, wat het leefgebied is en wat de ‘hot spots’ zijn op een bepaald specifiek moment bijvoorbeeld met betrekking tot voortplanting en het op laten groeien van het nageslacht. Door dergelijke ‘hot spots’ te identificeren kunnen protocollen worden ontwikkeld die bescherming en het voortbestaan van de soort kunnen bewerkstelligen.

Google Earth

Op de site van het onderzoeksprogramma zijn de verschillende haaien te volgen via Google Earth. Voor het wetenschappelijke magazine Popular Science maakte het R.J. Dunlap Marine Conservation Program een overzichtskaart van de routes van de verschillende haaien die worden gevolgd voor de zuidoostkust van Amerika, met verrassende resultaten. Zo legde stierhaai Lia zo’n 32 kilometer af in een periode van 74 dagen, terwijl Linda, de tijgerhaai maar liefst ruim 3.380 kilometer aflegde in een periode van 310 dagen.

Klik hier voor een grotere versie

Map

Legenda

Stierhaaien, oranje lijnen

Stierhaai
Stierhaai | Foto: Wikimedia Commons
  • Hoover

83 dagen, 145 kilometer, Tracking Hoover

  • Lia

74 dagen, 32 kilometer, Tracking Lia

  • Springer II

104 dagen, 547 kilometer, Tracking Springer II

Grote hamerhaaien, rode lijnen

Grote hamerhaai
Grote hamerhaai | Foto: suneko (Flickr) [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
  • Arianna

84 dagen, 26 kilometer, Tracking Arianna

  • Chad

20 dagen, 97 kilometer, Tracking Chad

  • Sawyer

61 dagen, 1770 kilometer, Tracking Sawyer

Tijgerhaaien, paarse lijnen

Tijgerhaai
Tijgerhaai | Foto: albert kok (Own work (own photo)) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Dominic

139 dagen, 145 kilometer, Tracking Dominic

Linda

310 dagen, 3381 kilometer, Tracking Linda

Virginia

128 dagen, 193 kilometer, Tracking Virginia

Kijk voor meer informatie op de website van het R.J. Dunlap Marine Conservation Program en om Neil Hammerschlag te horen vertellen waarom het zo belangrijk is haaien te beschermen, zie onderstaande TEDTalk die hij hield bij TEDxMiami.

TEDTalk Neil Hammerschlag op TEDxMiami over het belang van het beschermen van de haai [ENG]

Bron ©PiepVandaag.nl