Britse wetenschappers van de Universiteit van Bristol melden in wetenschappelijk tijdschrift Science, dat hommels zeer waarschijnlijk een zwak elektrisch signaal van bloemen opvangen. Dit signaal bevat mogelijk informatie over de aanwezigheid van nectar en kan de keuze van de insecten voor een bepaalde bloem verklaren.

Hommel
Fotot: Batikart via Compfight cc

Lokbloemen

Om te bewijzen dat hommels elektrische signalen oppikken, gebruikten de wetenschappers kunstbloemen. Deze plaatsten ze in een omgeving met rondvliegende hommels. Via elektroden in de steel kregen sommige bloemen een negatieve elektrische lading, waarmee getracht werd de insecten te lokken: dit bleek een succes. Ruim tachtig procent van de hommels had een duidelijke voorkeur voor de elektrisch geladen bloemen en liet de ongeladen bloemen links liggen.

Spanningsveld

Hommels vliegen rond in de lucht die barst van de elektrisch geladen deeltjes: daardoor zijn ze zelf positief geladen, net als andere insecten. Bij benadering van bloemen en planten, die negatief geladen zijn, voelen ze een zwakke elektrische aantrekkingskracht. Als de hommel op de bloem landt om nectar en stuifmeel te verzamelen, verandert het elektrisch signaal met een soort vonkje. Dit helpt de hommel zich de bloemsoort te herinneren. Daarnaast vermoeden de onderzoekers dat andere insecten hierna aan het elektrisch veld aflezen dat een ander ze voor is geweest en de nectarvoorraad en het stuifmeel niet op peil zijn.

Bronnen: Nu.nl & United Academics ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde