‘Hond aan de lijn!’ hoor en zie je de laatste jaren steeds vaker. De maatschappelijke roep hiertoe wordt sterker. De bordjes met ‘Hond aan de lijn’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Je ziet ze binnen de bebouwde kom, in het bos, op de heide. Er zijn bijna geen plekken meer waar je de bordjes níet ziet. Het is niet voor niets. En als directeur van de Hondenbescherming kan ik niet anders dan het hartgrondig eens zijn met de oproep.

Hond aan de lijn
Foto: TuukiTuuki via Compfight cc

In Nederland lijdt namelijk één op de drie huisdieren aan overgewicht. Een percentage dat almaar stijgt. In Groot-Brittannië is op dit moment al meer dan de helft van de honden te zwaar. Te veel snacks, te veel junkfood en te weinig beweging. Niets menselijks is het huisdier vreemd!

Met één verschil. Honden zijn afhankelijk van óns voor hun voedselinname. Elk pondje gaat door het mondje, maar bij het hondje zijn wíj verantwoordelijk. Een klein vetlaagje zal een gemiddelde hond zeker niet hinderen. Veel dieren echter, zijn echt flink veel te zwaar. Het gevolg: ademhalings- en hartproblemen, pijnlijke poten, suikerziekte, voortijdig overlijden. Een te dikke hond lijdt.

Triest genoeg lijkt vooral misplaatste liefde oorzaak van het leed. Juist ouderen stellen hun hond te vaak de vraag ‘koekje erbij?’ waarop de hond te vaak ‘graag’ kwispelt. Ik ben ook zo iemand die slecht tegen smekende hondenoogjes en bedelende staartjes kan. Gelukkig heb ik een redding: de hondenmand. Tijdens het eten ligt de hond met zijn zorgvuldig ingestudeerde hongerige blik in de mand. Ver weg van de verleidingen. De hond neemt me dat in dank af. Na de koffie of het eten is er namelijk één verantwoord hondenkoekje. Net zo lekker en hij blijft er fit bij.

Ouderen houden vaak enorm veel van hun hond. Dan is het bijzonder moeilijk om zijn smekende oogjes en kwispelende staartje te weerstaan. Liefde is dodelijk, blijkt maar weer. En ze gaat ook nog eens door de maag.

Hoogste tijd voor verandering. Tijd om de hond te laten lijnen op verantwoorde wijze. ‘Hond aan de lijn’ dus! En tijd om veel meer naar buiten te gaan met de hond.  Bewegen! Dat is goed voor de hond, goed voor de eigenaar en goed voor de samenleving. Een bewegende eigenaar is immers gezonder en zal minder gezondheidszorgkosten maken. Dat vergeten de gemeenteambtenaren die onvoldoende zorgdragen voor veilige hondenlosloopgebieden nog wel eens. Lekker op stap samen. Lekker de hond laten loslopen en samen genieten.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl