Ineke van Herwijnen: Afvoerputje

Ik sta voor de kennel van twee asielhonden. Een Jack Russelltje dat aan één oog blind is en een jonge Mechelse herder die in de bloei van zijn leven zou moeten zijn. Mijn hart breekt met elk dwangmatig rondje dat ze naast elkaar in hun kennels draaien.

De twee honden hebben drie dingen gemeen. Ze worden gek in hun kennel. Ze hebben een slecht leven achter de rug. En ze zijn onverstandig aangeschaft. Het is dit soort honden, waardoor ik soms bij pupkopers over wil gaan tot smeekbedes. Sloten aan hun deuren wil hangen. Hen van hun bankpassen wil beroven. … Alles om te voorkomen dat ze onverstandig een pup aanschaffen.

Want die pup komt – soms onherroepelijk – na verloop van enkele weken, maanden of jaren terecht in het asiel. Waar dan de strijd begint om een hond met een slechte start een beter leven te geven. Vaak lukt dat. Soms is het verschrikkelijk moeilijk. Soms is er geen oplossing. Het is dan aan het asiel de hartverscheurende beslissing te maken die gepaard gaat met een dergelijk lot van een dier.

Het asiel als afvoerputje van een maatschappelijk probleem.

Het asiel dat zijn kop niet in het zand kán steken. Zij moet aan de bak met de hond en soms besluiten dat er maar één faire oplossing is voor de hond. Terwijl de oplossing voor de hele situatie natuurlijk niet bij hen ligt.

Die ligt bij ons. Bij de samenleving.

Bij mensen die op een zonnige zaterdagmiddag een pup halen bij een foute fokker. Die er vervolgens mee knuffelen en pronken. Maar verzuimen er mee naar een goede hondenschool of -vereniging  te gaan.

Bij mensen die een pup kopen omdat hij zo mooi is, maar vergeten dat gedrag en gezondheid de kwaliteit van leven bepalen.

Bij overheids- en goede doelen organisaties, om deze mensen te bereiken met een boodschap die de aanschaf voorkomt.

Bij fokkers die uit winstbejag handelen, zonder na te denken over het dier dat daaronder lijdt.

En bij u en bij mij. Omdat wij deze onverantwoorde aanschaffer soms spreken, voordat het leed geschied is.

Laten we daarom allemaal massaal uiten dat onze honden handenbinders zijn, die niet te lang alleen kunnen blijven. Dat we eindeloos op ze hebben moeten wachten. Dat we veel gesprekken met een kritische fokker hebben moeten doorstaan. Dat we ze met veel geduld hebben moeten opvoeden. En dat dat niet altijd vanzelf ging. Dat ze nog steeds blaffen op de deurbel en naar die ene buurman of -vrouw. Tot ongenoegen van de buren. Dat ze plassen en overgeven in huis. Bij voorkeur op iets nieuws of duurs. Dat ze handen vol geld kosten. Dat we na het dierenartsbezoek van laatst niet meer op vakantie kunnen.

Ongeacht of dat nu wel of niet zo is.

Al het moois dat we met onze honden meemaken. Al het goeds dat ze ons bieden. Dat houden we bij deze mensen even voor onszelf. Er staan immers levens op het spel. We redden er honden mee die gedoemd zijn een leven vol verschrikkingen te leiden. Een leugentje om bestwil, noemen ze dat.  Dat is beter dan een hond die in het afvoerputje eindigt.

Help je mee onverantwoorde aanschaf tegen te gaan? Plaats dan dit filmpje op je Facebookpagina, Twitterkanaal of site:

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Wij zijn gastgezin van honden uit Bosnie, en ik weet het hier zijn ook veel honden die een goed thuis verdienen maar daar zijn ook honden die lief ,leuk, en ook graag een goed thuis willen. Je moet keuzes maken.
  De honden zijn om te wennen aan het drukke leven hier in Nederland een tijdje bij ons en komen daarna vrij voor adoptie.
  De mensen die voor een hondje komen worden kritisch en zorgvuldig uitgehoord en de stichting zelf gaat ook op huisbezoek bij de mensen, dus er word alles aan gedaan om het hondje zo goed mogelijk thuis te geven, en dan kan het toch nog weleens door omstandigheden die meestal niet te voorzien waren mis lopen.
  Ik wil hiermee zeggen , je kunt niet alles voorzien, ook de mensen die zeer goede bedoelingen hadden met de hond kan het door ziekte ed toch genoodzaakt zijn om de hond weer een nieuw thuis voor te zoeken, waar goede stichtingen dus graag aan meewerken.
  Dus ook mensen die voor veel geld een hondje kopen en de beste bedoelingen hadden kunnen door omstandigheden genoodzaakt zijn om te herplaatsen. Niet iedereen is slecht.

 2. Ingrid van Waarde zegt:

  heb altijd honden en katten uit het asiel gehad.Toen ik (na overlijden op hoge leeftijd)van mijn vorige een andere ging halen zaten er alleen grote staffords en aanverwanten.Het zijn dan ook nog dieren die voor de sier gekocht zijn en een slechte opvoeding hebben gehad.Zelfs in het asiel raadden ze me aan op een site voor buitenlandse honden te kijken(wat tegen mijn principes was omdat er hier al zo veel zijn)Heb dan toch een hondje uit Spanje genomen.Wel niet gesteriliseerd,heb het zelf laten doen en ze had baarmoederontsteking(had in Spanje een nest gehad).Ik heb nu sinds 3 jaar een lief,aanhankelijk hondje met (net zoals ik en iedereen die heeft) een paar vervelende trekjes.Maar wat een liefde en wat is ze blij dat ik thuiskom (voor wat ze teruggeeft mag ze best is overgeven .Nu mijn man vorig jaar overleden is is het helemaal mijn allessie,groetjes van Nina en haar vrouwtje

 3. Stephanie zegt:

  Goed verhaal, deze ga ik zeker delen.

 4. Jammer alleen dat als je aangeeft dat je fulltime werkt, dat je dan in de ogen van een asielmedewerker gelijk niet meer geschikt bent!
  Mijn honden doen aan verschillende Hondensporten, ga naar leuke evenementen, naar hondenwandelingen, shows, ben zelf instructeur en geef workshops en nog ben je dan niet geschikt voor een hond.
  Terwijl iemand die de hele dag thuis is de hond vaak in de achtertuin zijn behoefte laat doen en die ziet voor de rest van zijn leven niets anders dan huis en tuin!

  • Stephanie zegt:

   Wij in het asiel zijn geen voorstander van het feit dat een hond 8 uur alleen is. Ook al wordt er veel met het dier gedaan in de vrije tijd. Het is is lastig om mensen te vertrouwen want er wordt ook wat afgelogen door mensen om toch een hond te kunnen adopteren waar zij hun zinnen op hebben gezet. En natuurlijk willen wij de honden graag plaatsen maar dan wel zo dat wij ze niet meer terug zien in het asiel. Voorbeeld, de hond kan niet met katten, echtpaar zegt geen katten te hebben, toch zijn wij er bij toeval achter gekomen dat zij 9!!!!!!! katten hebben. Hebben de adoptie geweigerd. Helaas kunnen wij geen antecedenten onderzoek doen zoals bij een kind adoptie en moeten wij afgaan op wat mensen ons vertellen en het zogenaamde “onderbuikgevoel”. Ik geloof graag dat een hond bij u in goede handen is.

 5. Mijn hond is inmiddels 12 jaar en die heeft zich nooit zo misdragen als die meneer. ;)
  Misschien hebben al die vroege zondagochtenden en doordeweekse avonden op het trainingsveld er iets mee te maken.
  Ik heb gewoon de mazzel dat ik de liefste hond van de wereld heb gevonden.

 6. Anton Bas zegt:

  helemaal mee eens/
  denk goed na bij de aanschaf van een huisdier!!!!!
  vriendelijke groet ANTUN

 7. Prachtig geschreven! Helemaal mee eens.
  Hier ook een dag opvang en uitlaatservice en mensen die hun honden zien als hun kinderen.
  Ik heb zelf een sport husky en een saarloos met stamboom die mij bij elkaar flink wat geld, tijd en reistijd (1400 km gereden voor de saarlooswolfhond)hebben gekost om ze bij mij te krijgen. Ik heb me bij allebei de rassen enorm verdiept in alles. En ik behandel mijn honden als kinderen maar ik vermens ze niet. Saarlooswolfhond blijft wolf dus bij dit ras zie/merk je snel dat dicht bij de natuur moet blijven, zo ga ik ook met honden om. zo hoort iedereen het te doen.
  Zeker word dit filmpje plus tekst gedeeld!

 8. WOWWW..Dit is verre weg het beste reclame/waarschuwings/advies filmpje wat ik ooit heb gezien.
  Ik hoop dat dit een hoop mensen niet 2 keer maar 5 keer na laat denken voor ze een hond/pup aanschaffen. En helaas na verloop van tijd ook weer wegdoen. Wij hebben 3 honden waarvan 1 als pup is binnengekomen. De andere twee waren al volwassen. De kleinste een maltezer had al 4 baasjes voor ons gehad. Hij is nu 3 jaar bij ons en het gaat hartstikke goed en nog zien we steeds een positieve ontwikkeling bij hem. Zoals hij wat angstig binnenkwam met veel verlatingsangst en niet wist hoe hij moest spelen en zich moest gedragen is het nu een rakkertje die rent en speelt en stoeit met zijn andere hondenvriendjes in huis. Het heeft ons 3 jaar gekost om hem te brengen waar hij nu is. Een hondje met zelfvertrouwen, plezier en gelukkig door ons geduld en hem te laten zijn wie hij is.

  TOP stukje!!!!

  • Dank Kaya,
   En fijn te lezen dat jij/jullie een van de toppers bent/zijn die honden een nieuwe kans geeft/geven na een niet-optimale start!

 9. patricia zegt:

  Respect voor alle asielen en hun medewerkers.

  Het betreft hier niet enkel de aanschaf van een hond maar ook van de andere dieren,waar meerdere mensen niet bij verder nadenken.

  Een supertekst en het filmpje geef ik per èmail door.

 10. Wat een goed geschreven stuk zeg! Ik sluit me hier geheel bij aan! Een pup is super…. als je van tevoren stilstaat bij ALLES wat hier bij komt kijken. Er is een hele mooie uitspraak in het Engels “A puppy is not only for Christmas”. Een hond heb je voor het leven! Ik zie gelukkig dagelijks mensen die er wel goed over nadenken en hun hond bij ons, Active Dog Care,in de roedel laten opvangen. Soms hoor je dan van mensen… dagopvang voor honden?? Wat raar, het zijn toch geen kinderen!! Nee, honden zijn geen kinderen en ik zie mijn hond niet als mijn kind, maar ik draag er wel dezelfde verantwoordelijk ervoor.

  Groetjes Kirsty

  • Dank voor je reactie Kirsty!

  • Hoi Kirsty,
   Gelukkig zie ik ook hele mooie ontwikkelingen in mijn dagopvang (hondenhotel) en mag ik pups mee helpen opvoeden en ze leren om vrij en blij om te gaan met soortgenoten. De mensen die een dagopvang overbodig vinden zouden eens mee moeten lopen een dagje en zien hoe het werkt. Baas en hond blij na een dagje spelen of vakantie. Ik vind dat de keuze voor een hond voor het hele hondenleven zou moeten zijn en niet wegens veranderende plannen een hond voor de vijfde keer andere regels krijgt ed. Ik wens iedere hondenaanschaffer een goed advies toe of de hond bij de persoon past!

 11. En daarom verkoop ik mijn pups voor een bedrag dat zeker boven de 1000 euro ligt. Mensen die dat er voor over hebben zullen zeker fatsoenlijk met hun hond omgaan..

  • Dat is toch geen garantie dat die mensen hun hond goed behandelen?
   Mijn hond is nooit alleen, we doen veldwerk, jachttraining, krijgt het beste vlees te eten dat er is..
   Ik beb geen abnormale bedragen over voor een hond want het blijven dieren en dieren kunnen ziek worden. Of ze nu 900€ of 1300€ hebben gekost.

  • Volgens mij zegt dit enkel iets over wat mensen over hebben voor de aanschaf!
   Het gaat over een heel hondenleven en wat er allemaal kan gebeuren en hoe de baas daar vervolgens mee omgaat.

 12. Misschien als alle professionals in de hondenwereld de handen eens ineen slaan en er een “denktank”
  komt hoe je de mensen kunt informeren VOORDAT ze tot de aanschaf van een hond overgaan en hoe je de ellende van de asielhonden en dokteren voldoende voor het voetlicht kunt brengen. Hiervoor is geld nodig. Voor elke cursist van een Hondenschool €1,- afstaan voor een goed promofilmpje, is dat een idee?

 13. Filmpje zei me niet zoveel..maar het verhaal is echt duidelijk. Net als je andere verhalen hier. Gedeeld dus!
  Te veel en te vaak wordt mijn hulp gevraagd voor honden die compleet door aan het draaien zijn, of gewoon heel slecht gesocialiseerd. En dan zijn het nog eigenaren die wel hulp inschakelen..hoeveel zijn er niet die de hond “gewoon” op marktplaats zetten zodat een volgende (goedwillende) persoon verder de hond kan verpesten.

 14. Briljant geschreven, volkomen waarheidsgetrouw ook (helaas). Wij onderschrijven ieder woord (wederom, helaas..). Willen het stukje ook delen op onze facebookpagina.

  Dank voor het delen van (kostbaar) inzicht.
  Namens Dierenopvang ‘t Noorbroek (Almelo),

  Marijke W.

  • Beste Marijke,
   Dank voor je positieve feedback! En super dat je het stukje wilt delen op jullie facebookpagina, heel graag. Alleen zo krijgen we de boodschap breed verspreid, dank voor je hulp daarbij!

 15. Dank voor je reactie Carla! Wij hopen dat mensen steeds beter gaan nadenken, zodat veel hondenleed kan worden voorkomen.

 16. Goed verhaal , helaas maak ik het nog veel te veel mee , dat mensen zonder na te denken een pup aanschaffen.